Bugüne kadar 7 kez uzatılan OHAL’in kaldırıldığı açıklansa da uygulamada hiçbir değişikliğin olmayacağı belirtiliyor. AKP’nin Meclis’e sunduğu teklifle OHAL yetkilerinin 3 yıl uzatılacak olması insan hakları savuncuları, hukukçular ve uluslararası kesimleri kaygılandırıyor
Bakanlar Kurulu kararıyla 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL döneminde 35 KHK yayınlandı. Bu yolla 129 bin 410 kamu görevlisinin ihraç edildiği, birçok kentte toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasaklandığı, 70 gazete, 25 radyo, 20 dergi ve 18 televizyon kanalının kapatıldığı, bin 431 derneğin kapısına mühür vurulduğu ve 7 grevin yasaklandığı süreçte farklı bir evreye geçildi. AKP’nin Meclis’e sunduğu yeni kanun teklifiyle OHAL yerini 3 yıl daha sürecek olan olağanüstü bir döneme bırakacak. Yeni kanun ile kamudan ihraçlar ilgili bakanın veya kurumların inisiyatifinde olacak. Normal hukuk normlarına göre OHAL koşullarında çıkarılan KHK’lerle uygulamaya geçen tüm kararlar OHAL bittikten sonra boşa düşmesi gerekirken, yeni kanun teklifinde bu kararlar mevcudiyetini koruması yetmiyormuş gibi, yeni alınacak olan benzer kararların da önü açılmış olacak.
İHD: İhlaller arttı
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi hem bu yeni durum hem de 2 yıllık OHAL sürecine ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi. ‘OHAL’i olağan hale getiren yasa teklifi geri çekilsin’ pankartının yer aldığı toplantıda İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri konuştu. Yoleri, OHAL’in kaldırılmadığını, sunulan yasa tasarısı ile kalıcı hale getirilmeye çalışıldığını vurguladı. OHAL ile birlikte hak ihlallerinde büyük bir artış olduğuna dikkat çeken Yoleri, şöyle konuştu: “2017 Ocak ayında derneğimize ulaşan 20 hak ihlali söz konusu iken 2018’in aynı ayında bu sayı 97’ye çıkmıştır. Yılın neredeyse her ayında uçuk rakamlar ile artış söz konusudur.’’
‘Özgürlükleri tehdit ediyor’
Tüm ağır bilançolara rağmen Meclis’e OHAL’i kalıcı hale getirecek 25 maddelik bir yasa tasarısının sunulmasına tepki gösteren Yoleri, yasa tasarısının geçmesi ile birlikte hükümete olağanüstü yetkilerin verileceğinin altını çizdi. Yoleri, “Uluslararası sözleşmelerdeki düzenlemelere ve AYM ile AİHM kararlarına aykırı olarak hak ve özgürlüklerin özüne dokunur şekilde kısıtlamalar söz konusu. Şimdiden söylenebilir ki gözaltı süresinin uzatılması ve arama, el koyma prosedüründe yetkinin kolluğa verilmesi, kişi özgürlüğü ve güvenliğini hakkını ihlal edeceği gibi işkencenin artmasına da zemin olacaktır” dedi.
‘Teklif geri çekilmeli’
Yoleri, yasa teklifinin kişinin hak ve özgürlüklerini kullanamaz hale getireceğinin vurgusunu yaparak, “Yaşam hakkı, işkence yasağı gibi temel haklara tehdit oluşturan bu yasa teklifi OHAL’i olağanlaştırmak işlevi görecek ve iktidara bu kez yasa yoluyla kontrolsüz bir güç sağlayacaktır. Bu nedenlerle ve telafisi imkansız vahim sonuçlar doğurmadan evvel bu yasa teklifi geri çekilmelidir” diyerek kamuya ve Meclis’e çağrıda bulundu.
İSTANBUL