Yerel seçimlere yaklaşık iki ay kaldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), bölgeye ilişkin adaylarının çok büyük bölümünü açıkladı. Van’ın Başkale Belediye eşbaşkan adayları Şengül Polat ve Erkan Acar oldu. Kadın eşbaşkan adayı Şengül Polat’ın yaşamı, mücadelesi ve adaylığa uzanan yolu birçok kadına örnek olacak özelliğe sahip. Başkale ilçesinde doğup büyüyen Şengül Polat, evli ve 5 çocuğu var. 10 yıldır Kürt siyasetinin içinde aktif olarak çalışma yürüten, özellikle de kadın çalışmalarına önem veren Polat, toplumsal cinsiyet kurallarının katı bir şekilde uygulandığı bir ortamda yetişmiş. Jinnews’e konuşan ve hayatını, “Benim doğup büyüdüğüm ilçe kadın ve erkeğin aynı sofrada oturmadığı bir ilçedir” diyerek özetleyen Polat, şöyle devam ediyor: “Parti ve kadın çalışmalarıyla tanıştığımda evim belediye binasına 20 dakikalık mesafede bulunuyordu. Ancak kimse beni görmesin diye evimden çıktığımda ara sokaklardan belediye binasına bir saatte gidiyordum.”
‘Kendin olamıyorsun’
Çocuk yaşta evlendirilen Şengül Polat, daha çocukken birçok sorumluluğun yüklendiğini ve zaman zaman bu sorumlulukların çok ağır geldiğini ifade ederek, “15 yaşındayken kendimden yaşça büyük biriyle evlendirildim. Daha çocukken başka bir çocuğa annelik yapmak zorundaydım. Evlendirildikten sonra yaşam benim için çok daha ağır bir hal almaya başladı. Çünkü başka bir evde, birçok yabancı kişiyle yaşamak zorunda kalıyorsun. Her şey oluyorsun. Ama kendin olma konusunda bir türlü o fırsatı bulup kendin için hiçbir şey yapamıyorsun. Benim için her şeyin çok zor olduğu bir dönemde Kürt hareketiyle tanıştım. Kadın olmanın ne kadar güzel bir duygu olduğunu birlikte çalışma yürüttüğüm kadınlarla öğrendim” ifadelerini kullandı.
‘Kadın erkek eşittir’
Başkale’de yıllar içinde kadın mücadelesiyle birçok şeyin değiştiğinin altını çizen Polat, şöyle dedi: “Yaşamda kadın erkekle eşittir. Kadın tanınmazsa yaşamın yarısı tanınmayacak. Benim yaşadığım ilçede, belediye temsiliyetinde hep erkek yer aldığı için kadın belediye binasına uğramazdı. Zaten kadının uğrayamadığı bir belediyede, erkek kadının yer alması için çaba sarf etmezdi. Aynı sofraya oturmadığı bir kadını neden binaya alsın ki? Ama HDP ile bu gerçekleşti. Kadın sadece belediye binasına uğramakla kalmıyor, orada temsilci olarak yer alıyor. Bu ilçe kadını için gerçekten bir devrim.”
Çocuk yaşta evlendirmeler
Başkale’nin bölge açısından da kadına yönelik şiddetin yoğun yaşandığı bir ilçe olduğuna dikkat çeken Polat, “Çocuk yaşta evlendirmelerin, kadına yönelik şiddetin en çok yaşandığı yerlerden biri olmasının temel nedeni de, kadının yaşamın hep dışına itilmesinden kaynaklanıyor. Ben ilçeden biri olarak bu ötekileştirilmeden en çok payını alan biriyim. Bundan kaynaklı ilçede her şeyden önce kadın projeleriyle ilgili çok büyük hedeflerim var. En büyük çabam çocuk yaşta evlendirmelerin önüne geçmek, kadına hakları ile ilgili eğitimler vermek. Kadını layık olduğu yaşama katmak ve kadınla birlikte bu projeleri hayata geçirmek” diye belirtti.
‘Kayyumu göndereceğiz’
En büyük hedeflerinden birinin de kayyumu ilçeden çıkarmak olduğunu ifade eden Polat, “Nasıl ki atandıktan sonra kayyumun ilk hedefi kadın çalışmaları olduysa, bizler de kadınlarla birlikte ilk olarak belediyemizi kayyumdan temizleyeceğiz. Diğer hiçbir görev bunun kadar kutsal değildir” dedi.
VAN