Cizre’de 30 Ekim’de kayyumun düzenleyeceği konsere tepki gösteren Cizreli gençler amacın moral değil asimilasyon olduğunu belirtti
HDP’nin yüksek oylarla aldığı belediyelerin halk iradesinin gasp edilerek yerlerine kayyumların atandığı belediyelerin festival çalışmaları devam ediyor. Daha önce 2015-2016 çatışmalı sürecinde yerle bir edilen ve halen yasakların sürdüğü Diyarbakır Sur’un ardından bu kez de Şırnak’ın Cizre ilçesinde festival yapılıyor.
30 Ekim’de yapılacak festival, “Cizre Müzik Festivali By Mr. Dosso Dossi” adıyla Dosso Dossi Holding tarafından Şırnak Valiliği ve kayyum yönetimindeki Cizre Belediyesi sponsorluğunda yapılacak.
Tepkiler üzerine Xêro Abbas ve Tara Mamedova konsere katılmayacağını duyurmasıyla yerine Soner Sarıkabadayı adlı şarkıcının sahne alacağı duyurulurken, festivale tepkiler de sürüyor.
Kültürümüze bir katkısı yok
MA’ya Cizreli gençlerden Zindan Erkul, konserin Kürt kültüründen uzak olduğunu ifade ederek, “Bu kişilerin kendi kültürlerine de katkıları yok. Çünkü yaptıklarının kültürle alakası yok. Seslendirdikleri parçalara bakıldığında çoğunun küfürlü ve anlamsız sözler içerdiği görülür. Halkımız bunlardan ne anlayacak? Neden bunlar getiriliyor? Sistem, bizleri kendi kültürümüzden koparmak istiyor. Halkımızı kökünden koparmak için önce yaşadığı köylerin adını değiştirdiler. Şuan festival adı altında atılan bu adım da yine bizi kültürümüzden uzaklaştırmak için atılan bir adımdır. Halkımızın bunun bilincinde olması gerekiyor” diye konuştu.
Molozların altında kemikler var
Konser alanın da bilinçli seçildiğini belirten Erkul, “Bilinçli olarak Mem û Zîn Parkı seçilmiş. Nerede yapılırsa yapılsın yer anlamında herhangi bir sorun teşkil etmezdi. Fakat seçilen yer belli bir amaç doğrultusunda seçilmiş. Neden orayı seçtiler? Yasaklar sürecinde katledilen onlarca sivilin cenazesi o parkın altındadır. Oraya molozlar döküldüğü zaman katledilen sivillerin kemikler oradaki molozların altında çıkarıldı. Bunu onlar da biliyor. Değerlerimizi yok etmek için yapıyorlar. Cizreliler olarak o parka farklı gözle bakıyoruz. Cenazeleri bulunmayan onlarca insanın bedeni o parkın altında iken, annelerinin gözleri önünde o parkta festival yapmak insanlık dışıdır” ifadelerini kullandı.
Kimsenin festivale gitmemesi gerektiğini dile getiren Erkul, “Öldürülen insanları düşünsünler. O kemiklerin üzerinde keyif ve eğlence yapmasınlar. Bu doğru değil. Bu yapılan festival moral için değil psikolojik baskı içindir. Aynı zamanda özellikle gençleri asimile etmeyi amaçlıyorlar” dedi.
Yas üzerine şölen olmaz
Rıdvan Türel adlı genç de, “Bizim dilimiz de yaşamımız da Kürtçedir. Acılarımız, sevinçlerimiz, yüreğimiz yani bütün duygularımız Kürtçedir. Annelerimiz, babalarımız Kürtçe yaşar. Yapılan bu festivale anne ve babalarımız katılsa bile ne anlayacaklar. Bize ait hiçbir şey bu festivalde yok” diye konuştu.
Konserin Kürtlerle alakasının olmadığını ve yapılacağı alanın da “Kürtler için büyük bir yara” olduğunu söyleyen Türel, “Yas üzerine şölen olmaz. Bu halk bunu kabul edemez. Bütün halkımıza özellikle de gençlere çağrımdır; O süreci asla unutmasınlar. O zaman yaşananları zihinlerinde diri tutsunlar” çağrısı yaptı.
Halkımız Şakıro açsın daha iyi
Gençlerden İsmail Temel ise, “Bu yapılan festivalin halkımızla ne alakası olabilir? Biz Kürtçe konuşuyoruz, bu festival Türkçedir” diye konuştu. Temel, kentte gençler üzerindeki baskılara işaret ederek, “Geçen akşam parkta dolaşıyordum, yolumu kestiler ve kimliğimi istediler. Buranın genci olduğumu ve gezdiğimi belirttim. Israrla kimliğimi istediler. İnsan kendi memleketinde de rahat gezemiyor. Halkımız bu festivale katılacağına evlerine gitsin Şakiro’dan bir klam açsın. Daha büyük zevk alırlar” diye ifade etti.
ŞIRNAK