Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘hakaretten’ açılan davaların sayısı onbinleri bulurken, davalar hakkında beraat kararı veren hukukçular da nasibini alıyor. Bir kişiye beraat kararı veren hakim sürgün edildi
AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasından bu güne, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla her yıl binlerce kişi hâkim karşısına çıkıyor. En son Ankara’da yaşanan bir baba ve kızının birbirini cumhurbaşkanına hakaret ettikleri gerekçesi ile şikayet etmeleri ortaya çıktı. Bunun yanı sıra Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) “Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan yargılanan sanığın beraatine hükmeden hâkim Aydın Başar’a ‘yer değiştirme’ cezası verdi. HSK Kanunu’na göre yer değiştirme, meslekten çıkarma cezasından sonra en ağır ikinci ceza. Hâkim ve savcıların internet platformu adalet.org’un da kurucusu Aydın Başar, Balıkesir hâkimi olduğu dönemde Facebook’ta kendisinin yazmadığı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştiren bir şiiri paylaşan sanık C.B. hakkında beraat kararı verdi.
Erdoğan’ın avukatları Başar’ı gerekçeli kararı nedeniyle HSK’ye şikâyet etti. HSK bu şikayet üzerine Başar hakkında 2016 yılında inceleme başlattı. Bu süre içinde de 25 yıllık hâkim Başar önce Zonguldak, ardından da Erzurum’a sürgün edildi. HSK sonunda, Başar hakkındaki soruşturmayı tamamladı ve ‘yer değiştirme’ cezası verdi. Diken’den Kemal Göktaş’in haberine göre kararı veren HSK 2. Dairesi’nin bir üyesi Başar’ın ihracı yönünde oy kullanırken üç üye yer değiştirme, iki üye ise kınama cezası verilmesini istedi. HSK 2. Dairesi’nin kararına Başar’ın yaptığı itiraz HSK Genel Kurulu’nca reddedildi. Böylece karar kesinleşti. Karara göre Erzurum’da görev yapan birinci sınıf hâkim Başar, 2. bölgeye tayin edilecek. Ayrıca istinaf ve Yargıtay’a üye seçilme hakkı olmayacak.
En ağır cezalardan
Kanuna göre hakimler ve savcılar hakkında meslekten çıkarma cezasından sonra en ağır ikinci ceza yer değiştirme birçok ağır fiilin yanı sıra ‘yaptıkları işler veya davranışlarıyla görevini doğru ve tarafsız yapamayacağı kanısını uyandırmak’ halinde de uygulanıyor.
‘Düşman mıyız’ demişti
Hâkim Başar, hakkında soruşturma yürütülürken HSK üyelerine yazdığı mektupta, “Yargıyı bir tarikat liderinden emir alan cemaat yargısından kurtardınız, bu bizim de emelimizdir. Ancak şunu bilin, FETÖ cemaatinden kurtardınız ama yargıyı korku cemaatine teslim ettiniz” ifadelerini kullanmıştı.
Baba-kız düşman oldu
“Cumhurbaşkanına hakaret” davalarının en son örneği Ankara’da yaşandı. Ankara’da yaşanan olay, söz konusu davaların geldiği noktayı gözler önüne serdi. Buna göre; önce M.C. isimli baba, üniversite öğrencisi kızı A.T.C.’den ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçunu işlediği iddiasıyla şikâyetçi oldu. Ardından da A.T.C., babası M.C.’nin ‘Erdoğan’a hakaret’ ettiğini öne sürerek, savcılığa suç duyurusunda bulundu.
68 bin 817 soruşturma
Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasından sonra 2018 aralık ayına kadar “Cumhurbaşkanına hakaretten” 3 yılda 68 bin 817 kişiye soruşturma açıldı. 3 bin 414 kişi tutuklandı. 12 bin 839 kişi hakkında dava açıldı. Erdoğan’ın ilk kez Cumhurbaşkanı seçildiği 2014 yılında 132 dava varken, 2015’te bin 953, 2016’da 4 bin 187, 2017’de ise 6 bin 33 dava açıldı. Yine bu suçtan 2014’te 682 soruşturma varken, sayı 2015’te 7 bin 216, 2016’da 38 bin 254, 2017’de 20 bin 539 oldu. Türk Ceza Yasası’nın (TCY) 299. maddesi Cumhurbaşkanı’na hakaretten dört yıla kadar hapis cezası öngörüyor.
HABER MERKEZİ