Diyarbakır Adliyesi’ne girmek isteyen yurttaşlar, bina girişinde alınan sıkı güvenlik önlemleri nedeniyle saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kaldıktan sonra ancak binaya girebiliyor.
Diyarbakır’da Kasım 2015’te ilan edilen ‘sokağa çıkma yasağı’ döneminde arttırılan güvenlik önlemleri kapsamında tüm resmi kurumların etrafı yapılan risk sınıflandırılmasına göre beton bloklar, tel çitler ve bariyerlerle kapatılmıştı. Diyarbakır Adliye Sarayı’nın etrafına da aynı dönemde güvenlik riski dolayısıyla bariyerler yerleştirildi. Bahçe giriş kapısından itibaren adliye binasına uzanan yola ise, bir kafesi andırırcasına tel çitler yerleştirildi. Adliye binası önünde de sürekli akrep tipi bir zırhlı araç ve Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı’nın (TOMA) yanı sıra çevik kuvvet polisi hazır bulundurulmaya başlandı.
iki noktada üst araması
Alınan bu önlemlerle birlikte yine adliye binasına girişlerde de sıkı güvenlik kontrolleri devreye sokuldu. Daha önce sadece ana bina girişinde bulunan X-ray cihazlı üst araması noktasının sayısı ikiye çıkarıldı. Avukat ve personeller ayrı bir kapıdan adliye binasına alınmaya başlandı.
Bahçe girişinde oluşturulan noktada X-ray cihazlı üst araması yapılmaya başlanması ile birlikte adliye binası önünde her gün uzun kuyruklar da oluşmaya başladı. Dava duruşmalarının görülmeye başlanması ile birlikte başlayıp, öğlen saatlerine kadar devam edebilen giriş kuyruğu, ağır ceza davalarının yoğun olarak görüldüğü Salı ve Perşembe günlerinde ise neredeyse gün boyu sürüyor.
‘Öne geçme’ tartışmaları
Hemen her yaştan insanla karşılaşılabilinen giriş kuyruğunda sıra bekleyenler arasında zaman zaman tartışmalar yaşanması da eksik olmuyor. Tartışmanın nedesi ise, çoğunlukla adliye binasındaki bu güvenlik önlemlerinden habersiz duruşma saatine çok kısa bir süre önce gelenlerin kendilerinden önce gelip kuyruğa girenlerin önüne geçmek istemesi.
‘Duruşmam başlamış, geç kaldım’ diyerek sıradakilerden giriş ayrıcalığı bekleyenlerin aldığı yanıt çoğunlukla ‘Biz de buraya gezintiye gelmedik, hepimizin duruşması var’ oluyor.
’20 metre ara ile ikinci kontrol’
Dakikalarca sıra bekleyip, ilk giriş noktasına ulaşanları sonrasında zor işlemler bekliyor. Üzerlerindeki kemer, cüzdan, cep telefonu gibi eşyalar ile tüm metal cihazları çıkardıktan sonra hassasiyeti yükseltilmiş X-ray cihazından geçmeleri gereken yurttaşlar, elbise ve ayakkabılarının sinyal vermesi durumunda üzerlerindekileri çıkarıp, yeniden cihazdan geçmek zorunda.
Bu ilk arama noktasını geçenler, yer iki yanı ve üst kısmı çelik tellerle örülü, kafesi andıran yoldan geçip ana giriş kapısının hemen sağındaki Genel Bilgi Taraması’nın (GBT) yapıldığı noktaya geliyor. Burada GBT kontrolleri yapılan yurttaşlar, ardından ana giriş kapısındaki kontrol noktasından geçmek zorunda. Bunun için yeniden sıraya giren yurttaşlar, yaklaşık 20 metre ara ile ikinci kez X-ray cihazı ve üst aramasından geçtikten sonra ancak binaya giriş yapabiliyor.
Erkenden gelip, bu güvenlik önlemlerini aşarak dava duruşmalarına katılabilenler şanslı sayılıyor.
Kuyruk her gün biraz daha uzuyor’
Bir sosyal medya paylaşımı ya da beğenisi, bir basın açıklamasına katılmak veya bir gizli tanığın ifadesi doğrultusunda Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında açılan davalar nedeniyle adliye önündeki kuyruk her gün biraz daha uzuyor. Haklarında dava açılan yurttaş sayısının her geçen gün çoğalmasının nedeni uzmanlara göre TMK’nin geniş yorumlanması. Nitekim Türkiye yargı konusunda Avrupa Birliği’nden gelen “belirsizlik” eleştirilerinin hedefinde.