Şili, dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirerek yeni yazılacak anayasa komisyonunda kadın ve erkeklere eşit yer verecek. Komisyonu belirlemek için yapılacak seçimlerde aday olacak feminist iktisatçı María Jose Becerra’ya aklımızdaki soruları sorduk
Çiğdem Öztürk
Şili Ekim ayının sonunda diktatör Pinochet’den miras 1980 anayasasını değiştirmeyi onaylamak için sandığa gitti. Seçmenlerin yüzde 78,3’ü anayasanın değişmesi yönünde oy kullandı. Aslında bu değişimin yolunu açan süreç bir yıl önce alevlenen ve belli oranda hâlâ devam eden halk ayaklanmasıyla başlamıştı. Bundan sonrası anayasa komisyonunun belirlenmesi ve metnin onaylanması.
Önümüzdeki yılın Kasım ayında Şili genel seçim için sandığa gidecek, bu seçimin Anayasanın yazılma sürecini nasıl etkileyeceğini göreceğiz. Nisan 2022’deyse Şili yepyeni bir anayasaya kavuşacak, hem de kayda geçen dünya tarihinde daha önce rastlanmadık bir biçimde. Bu anayasayı yazacak komisyonun yarısı kadın, yarısı erkek olacak, ayrıca yerli halklar için kota bulunacak.
Şili’de anayasa komisyonunu belirlemek için yapılacak seçimlerde aday olacak feminist iktisatçı María Jose Becerra’ya aklımızdaki soruları sorduk.