Konya’nın Meram ilçesinde 7 kişiyi katleden tetikçi Mehmet Altun hakkında istenilen iletişim tespitinin BTK tarafından ‘özel hayatın gizliliği’ gerekçesiyle verilmediği ortaya çıktı
Konya’nın Meram ilçesine bağlı Hasanköy Mahallesi’nde 30 Temmuz’da Karslı Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi katleden tetikçi Mehmet Altun hakkında istenilen iletişim tespitinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Hukuk Daire Başkanlığı tarafından verilmediği ortaya çıktı. Mezopotamya Ajansı’ndan Zemo Ağgöz’ün haberine göre, katliamı gerçekleştirdikten sonra aranan Altun hakkında iletişim bilgilerinin istenmesi talebi üzerine Konya 1’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin, BTK’den Altun’un iletişim bilgilerini istediği, BTK’nin hakimliğin kararına itiraz ederek “özel hayatın gizliliği” gerekçesiyle bilgileri vermediği ortaya çıktı.
İtiraz gerekçesi
Konya 1’inci Sulh Ceza Hakimliği, Altun’un 2 Ağustos 2021’de 112’ye yaptığı aramanın ardından numarasını tespit ederek, BTK’ye “ivedi” ibaresiyle arama dinleme kararını içeren yazı gönderdi. Hakimlik kararında, “Şüphelinin kullandığı İMEİ numarasını iletişim tespitine, dinlenilmesine, kayda alınmasına ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine karar verilmiştir” dedi. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararına itiraz eden BTK Hukuk Daire Başkanlığı, 4 Ağustos 2021’de gönderdiği cevap yazısında, “IMEI numarasına göre verilen iletişimin denetlenmesi kararlarının 5271 sayılı CMK’nın 135’inci maddesinin 2 ve 4’üncü fıkralarında belirtilen koşulları tam olarak sağlamadığı, hakkında iletişimin denetlenmesi kararı verilen IMEI numaralı iletişim aracının şüphelinin zilyetliğinden çıkması durumunda, iletişimin denetlenmesi tedbirinin, amaca aykırı bir biçimde, hakkında karar verilmeyen 3’üncü kişilerin iletişiminin denetlenmesi sonucunu doğuracağı, bu durumun ise Anayasal düzeyde güvence altına alınan haberleşmenin gizliliği ve iletişim güvenliğinin ihlaline yol açabileceği, CMK’nin 135’inci maddesinin getirdiği şartlara da aykırı şekilde dinleme yapılmasına yol açabileceği, CMK’nin 135. maddesinin 9. fıkrasında bu durumun ‘Bu maddede belirlenen esas ve usuller dışında hiç kimse, bir başkasının telekomünikasyon yoluyla iletişimini dinleyemez ve kayda alamaz.’ denilmek suretiyle kesin olarak yasaklandığını, bu nedenle itiraz etme gereği hasıl olmuştur” şeklinde belirtti.
BTK hakkında suç duyurusu
Hakimliğin belirttiği karar doğrultusunda herhangi bir işlem yapılmadığını da kaydeden BTK, itirazlarına ilişkin kararın kendilerine bildirilmesini talep etti. BTK’nin hakkında herhangi bir işlem yapmadığı tetikçi Altun, 5 Ağustos’ta yani katliamdan 6 gün sonra gözaltına alındı. Sulh Ceza Hakimliği ise 13 Ağustos 2021’de BTK’nin itirazını reddetti. Davayı takip eden ÖHD’li avukatlar, BTK’nin itirazı nedeniyle Altun’un hemen yakalanmadığını ve bu nedenle birçok delilin karartıldığını dile getirerek, davanın görüldüğü Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nden BTK hakkında suç duyurusunda bulunulmasını isteyecek.
ANKARA