Gazetemize konuşan DİSK Başkanı Çerkezoğlu ve KESK Eşbaşkanı Bozgeyik, zorunlu işler dışındaki işyerlerinde çalışan işçilerin acilen ücretli izne çıkarılması aksi halde virüsün tüm sektörlere yayılacağı uyarısı yaptı
Yadigar Aygün/İstanbul
Dünyaya yayılan Koronovirüs (Covid-2019) salgını, emekçileri ve yoksul kesimi etkilemeye devam ediyor. Bazı ülkeler yurttaşları, emekçileri için önlem ve tedbir alırken Türkiye’de hala önlem ve tedbirler alınmıyor. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, emekçilerin ve işçilerin hayati risk altında olduğunu, acilen kaynakların emekçilere ayrılarak ücretli izne geçilmesini istedi.
Hiçbir önlem almıyorlar
DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, koronavirüsün hem sağlık, hem ekonomik, hem de toplumsal hayata etkileri çok etkileri olduğunu söyledi. AKP’nin emekçiler için acilen adım atması gerektiğine dikkat çeken Çerkezoğlu, salgının tüm iş kollarına yayılacağına dikkat çekti. “Bir taraftan devlet bu süreçte halkın, emekçilerin sağlığını korumak aynı zamanda işini ve gelirini korumakla da yükümlü. İlk günden itibaren biz bir taraftan sağlık önlemlerinin alınması, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması, işyerlerinde alınması gereken önlemlerle ilgili gerekli açıklamalar yaptık. Zorunlu işler dışında, mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işyerlerinin tatil edilmesi ve bütün işçilerin ücretli izne çıkartılması gerektiğini söyledik. Bu ne yazık ki hala yapılmadı. Salgınla mücadelede en önemli şey mutlak izolasyon, o nedenle sürekli olarak evde kal çağrıları yapılıyor. 65 yaş üzerine ve kronik hastalara sokağa çıkma yasağı geldi. İller arası seyahat durdururdu ama evde kal çağrıları yapılırken insanların evde kalmasını sağlayacak önlemlerin alınmadı. İnşaatlarda, bankalarda, toplu çalışılan işyerlerinde hiçbir önlem alınmıyor. İşçi arkadaşlarımız işsiz kalmamak için mecburen bu koşullarda çalışmaya devam ediyorlar. Yoksa hem işçiler, aileleri hem de toplum ciddi bir risk altında. Toplumsal olarak hastalığın önüne geçmek mümkün olmaz” dedi.
Kaynak yok diyorlar!
İşçi Sigortası Fonu’nda 131 milyar olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, fonun yıllardır amacı dışında kullandığını vurguladı. Çerkezoğlu, “İşsizlik Sigortası Fonu tam da böyle zamanlar için işçilere ve işsiz insanlara aittir. Yıllardır amacı dışında kullanılmaktadır. Bir işveren fonuna dönüşmüş durumdadır. Derhal bunlara son verilmesi lazım. Bütün işçilerin gelir ve güvencesinin devlet tarafından sağlanması konusunda İşsizlik Sigortası Fonu önemli bir kaynaktır. Biz hesaplamaları yaptık. Fondaki para 15 milyon işçinin 3 y boyunca asgari ücret kadar para almasını sağlayabilecek bir kaynaktır. Fondaki paranın bu amaçla derhal kullanılması için hükümete acilen adım atmasını söylüyoruz. Kaynak yok diyorlar, kaynak var. Çok fazla kaynak var. Hem işsizlik Sigortası Fonu’nda hem de devletin gereksiz kamu yatırımlarına ayırdığı kaynaklar var. Bu kaynakların hepsi değerlendirilmelidir. Bu ülkenin kaynakları böylesi bir yaşamsal süreçte bu ülkenin emekçisine, yoksuluna, ayrılmalıdır. Bu salgın sürecinde işçiyi, işsizi, yoksulu salgına karşı koruyacak adımlar hemen atılmalıdır” diye konuştu.
‘Kaynaklar işçiye ayrılmalı’
Hükümetin açıkladığı ekonomik paketin emekçileri değil sermaye güçlerini koruduğunu dile getiren KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise, “Kimi kararlar ve tedbirler alındı ancak işçiler hala çalışmak zorunda. Kargo çalışanları, PTT’lerde, bankalarda, Metal, maden, tekstil gibi işçi sağlığı ve güvenliği açısından riskli yerlerde çalışma hala devam ediyor. Yeterli tedbirlerin hala alınmadığı işyerleri var. Biz KESK olarak burada işçilerin ücretli izne ayrılmasını, işten çıkarılmamasını talep ettiğimizi kamuoyuna açıkladık. Türkiye’de devletin yeterli olanakları var. Yeter ki bütçeyi doğru bir şekilde kullanılsın. Böyle giderse virüs tüm sektörlere yayılacak. İşsizlik fonunda 131 miyarın üzerinde para var. Sadece orada biriken paraların faizleriyle bile işçiler ücretli izne ayrılabilirler” dedi.
‘Eve ekmek götüremezler’
Hükümet ‘Evde kal sokağa çıkma’ söylemi ve Sağlık Bakanı’nın herkes kendi OHAL’ini ilan etsin söyleminin ciddiyetten uzak olduğunu belirten Bozgeyik, “İnsanlar çalışmazsa aç kalacaklar, evlerine ekmek götüremeyecekler. Günlük gelire ihtiyaçları var. Eve kapananlar var ama o evde bir kişi işe gitmek çıkmak zorunda kalıyorsa doğal olarak evdeki insanlara da virüs bulaştırabilir. Bu yaklaşımla Türkiye, bu süreçten daha fazla zarar görecek. Bölge açısından baktığımızda ise belediyelere kayyum atanması sebebiyle yerel belediyeler işlerini yerlerine getiremiyor. Bu ayrımcı ve ötekileştirici politikaların acilen son bulması gerekiyor” dedi.
Sendikaların acil talepleri
-İşsizlik Sigortası Fonu emekçiler ve yoksullar için kullanılmalıdır
-Acil olmayan sektörler dışındaki sektördeki işyerleri tatil edilmeli
-İşçiler ücretli izne çıkarılmalıdır
-İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır
– Yoksul insanlara gıda, temizlik ürünleri vs. ücretsiz verilmeli
– Sağlık emekçilerinin koruyucu ihtiyaçları acilen giderilmelidir
– Testler yaygınlaştırılmalıdır
– Özel hastanelerin kamulaştırılmalıdır
-Bölgede ayrımcı ve ötekileştirme politikaları son bulmalıdır