Türkiye’deki ekonomik kriz sonrası dış kredi bulmakta zorlanan hükümetin ve büyük sermayenin el ele ABD’li fonların kapısını çalmaya gittiği öğrenildi. Koç Holding ve diğer şirketler 30 ABD’li fonla görüşecek.
Borsa İstanbul’da işlem gören 5’i banka 13 Türk şirketi, toplam varlık değeri 3 trilyon doları aşan yaklaşık 30 ABD’li fonla “New York Turkey Day” zirvesinde bir araya gelecek. Oraginazasyonda 190 civarında bire bir toplantı yapılmasının planlandığı belirtildi. Toplantıları Avusturya’nın yatırım bankası Raiffeisen Centrobank’ın organize edeceği belirtilirken ABD’ye giden şirket ve bankaların değerinin 30 milyar dolar olduğu iddia edildi. Toplantılar 17-18 Ocak’ta New York’ta gerçekleşecek.
Büyük sermaye zirvede
Söz konusu zirveye, Akbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi, Vakıfbank ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın yanı sıra Koç Holding, Şişecam Topluluğu, Anadolu Grubu Holding, MLP Care, Mavi Giyim, Yataş, Bizim Toptan ve Lokman Hekim gibi şirketler katılacak. ABD’de uzun süredir Türkiye odaklı böyle büyük bir organizasyon gerçekleşmediğine dikkati çeken Raiffesein Centrobank Satış Direktörü Özgür Güyüldar, “Organizasyonda 190 civarında birebir toplantı için güzel bir platform oluşacak. Toplantılarla birtakım olumsuzluklar sonucunda azalan yatırımcı ilgilisinin artmasını bekliyoruz” dedi.
Algı uzun sürede değişir
Özellikle 2018’de yaşanan makro gelişmeler ve artan küresel dalgalanmanın yatırımcıların algısını olumsuz etkilediğini belirten Güyüldar, “Ekonomideki normalleşmenin zaman alacağından, uluslararası yatırımcıların Türkiye algısındaki toparlanmanın biraz daha uzun süreye yayılabileceğini söylemek yanıltıcı olmaz. Pek tabii ki bu durum Türkiye’ye özel değil, kur şoklarına maruz kalan tüm gelişmekte olan ülkelerde bu tarz algı bozulmalarını görebiliyoruz. Uygulanan yapıcı politikalar ve yapısal reformlarla ekonomisini güçlü temeller üzerine inşa eden Türkiye’nin bu tür geçici dalgalanmalarla başa çıkma yeteneğine bizim güvencemiz tam” diye belirtti.
Borcu borçla kapatmak
2019 yılı içerisinde dış borç ödeme tutarı 55 milyar 892 milyon dolar. Bu borcun 14 milyar 879 milyon doları kamu borcuyken, 41 milyar 013 milyon doları özel sektörün borç miktarı. Bu borçların büyük çoğunluğu Ekim 2019’a kadar kapanması gerekirken mevcut durumda bu ödemelerin yapılması imkansız olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin 2002 yılında toplam dış borçları 129,6 milyar dolardı. Bu borcun ise 86,5 milyar doları kamuya, 46,1 milyar doları da özel sektöre aitti. Aradan geçen sürede kamunun dış borcu 2017 sonu itibariyle 136,8 milyar dolara yükselirken, özel sektörün dış borcu 316,4 milyar dolara çıktı. Böylece toplam dış borçlarımız da 129,6 milyar dolardan 453,2 milyar dolara yükselmiş durumda. Özel sektörün dış borçlarının tamamının devlet garantisi altında olması ise bir başka ciddi bir probleme işaret ediyor.
EKONOMİ SERVİSİ