Türkiye’de 150 satış noktası bulunan ayakkabı firması Hotiç konkordato ilan etti. BİS Enerji Şirket ile Derindere, dolardaki yüksek artış sonrası bono ödemesini yapamadı, yeniden yapılandırma için başvuru yaptı
Dolar karşısında büyük değer kaybı sonrası mali sıkıntı çeken şirket sayısı hızla artıyor. Geçen hafta birçok büyük şirket yeniden yapılandırma yoluna giderken, ayakkabı sektörünün bilinen markalarından biri olan Hotiç, borçlarını ödeyemediği için konkordato yoluna başvurdu. Hotiç CEO’su Alihan Hotiç’in yaptığı açıklamada, mahkemenin dün şirket için tedbir kararı aldığına yer verilirken, şirketin son dönemde piyasadaki hareketlerden dolayı nakit sıkışıklığı çektiği ifadeleri yer aldı. Hotiç’ten yapılan açıklama şöyle: “HOTİÇ Ayakkabı Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak, 1938 yılından bugüne, Türkiye genelinde 150 satış noktası, 900’e yakın çalışanımız ile 1,5 milyonu aşkın müşterimize hizmet vermekteyiz. 80 yıllık köklü geçmişimizde farklı yaşam tarzlarına uygun, özgün tasarım, toplam kalite ve marka kimliğini öne çıkaran sektöründe lider ayakkabı ve aksesuar markasıyız. Tasarım ve üretiminin tamamı Türkiye’de yapılan, üretim teknolojisini, el işçiliğinin kalitesiyle birleştiren moda markası HOTİÇ olarak 2015 yılında Türkiye’den çıkan ilk global Türk ayakkabı markası olma hedefi ile ihracat yoluna çıktık. Tüm satın almamızı yurt içindeki tedarikçi partnerlerimizden yaparak, çok hızlı bir ivme yakaladık.”
Ödemelerde sıkıntı
Alihan Hotiç, iki senede ihracatını 7 kat artıran şirketin ürettiği ürünlerin birçok ülkede satıldığını belirterek, “Ancak son dönemde piyasalarda yaşanan nakit akışı sıkışıklığı, TL’de yaşanan aşırı değer kaybının piyasa faizlerini öngörülebilir düzeyin çok üzerine çıkarması sebebiyle şirketimiz, kısa vadeli ödemelerde sıkıntı yaşamaya başlamıştır. Bu süreç, ticari faaliyetlerimizi de etkiler hale gelmiştir” dedi.
Mecburen
Açıklamada, piyasa koşullarına uyum sağlamak ve bazı tedbirlerle mevcut ödeme yapısıyla sürdürülebilir değişiklikleri gitmek için yeniden yapılandırma süreci başlatıldığı belirtildi. Bu doğrultuda 31 Ağustos tarihi itibariyle yetkili Asliye Ticaret Mahkemesi’ne konkordato başvurusu yapıldığını, bunun sonucu olarak da mahkemece tedbir kararı alındığı kaydedilen açıklamada, “Yeniden yapılandırma sürecimizin temel amacı müşterilerimizin, tedarikçilerimizin ve bayilerimizin haklarını korumaktır. Bu süreç, daha sağlam ve kararlı adımlarla markamızı ileriye taşıyacaktır” denildi.
Konkordato nedir?
Bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşma. Batık şirketlerin alacaklılara borcunun ödenmesi için var olan bir sistemdir. Bu uygulamada alacaklı ve borçluların konkordato müessesesi kapsamında borç ve alacakları yeniden yapılandırma işlemine tabi tutulmaktadır.
BİS Enerji kupon ödemesini erteledi
Bursa Sanayi ve Ticaret Odası’nın Bursa’nın en büyük 250 şirketi araştırmasında 2013 yılı sektör sıralamasında enerji sektöründe birinci olan BİS Enerji, özel sektör tahviline ilişkin kupon ödemesini gerçekleştiremedi. Şirket, 31.08.2018 tarihinde yapılması gereken 3 milyon TL tutarındaki anapara ve hesaplanan faiz ödemesinin daha sonra duyurulacak olan yeni ödeme planına uygun olarak ve yeni dönem baz alınacak kupon faizi üzerinden güncellenerek ertelenmesi zaruriyeti doğduğunu açıkladı. Konuya ilişkin detaylı bilgilendirme ve yeniden yapılandırma planına ilişkin detayların kısa süre içerisinde yatırımcılarla paylaşılacağı aktarıldı. BİS Enerji, bünyesindeki enerji santralinin Ekim ayında yeniden faaliyete geçmesini planladıklarını duyurdu BİS Enerji Elektrik Üretim AŞ, Kamu Aydınlatma Platformu üzerinden yaptığı açıklamada, kreditör bankalar, kamu kuruluşları ve tahvil yatırımcılarıyla borçların yeniden yapılandırılması için olumlu görüşmeler yaptıklarını belirterek santrali Ekim 2018’de yeniden faaliyete geçirmeyi planladıklarını duyurdu.
Derindere bono itfası yapamadı
Ünlü otomotiv firması Derindere ‘nakit krizi’ gerekçesiyle, vadesi bugün dolan bonoların karşılığını yatıramadı. Genel Kurul’da aylık 300 bin TL huzur hakkı bağlanan patron Derindere, bankalarla görüşüyor… 2015’te Fortune 500 listesine 237’inci sıradan giren Derindere Turizm Otomotiv Sanayi ve Ticaret de ekonomik krizde. Şirket, ‘Nakit krizi’ gerekçesiyle, vadesi dün dolan bono itfasını vadesinde gerçekleştiremedi. Derindere Şirket açıklamasında kriz için gerekçe olarak ekonomik gelişmelerin nakit akışını olumsuz etkilemesi gösterilirken bankalarla görüşmelere başlandığı ifade edildi. Derindere Turizm Otomotiv Sanayi ve Ticaret tarafından Mart ayında nitelikli yatırımcılara ihracı gerçekleştirilen 31.08.2018 vadeli bonolara yönelik ödeme yapılamama nedeninin yansıtıldığı KAP’a gönderilen duyuruda: “08.03.2018 tarihinde ihracını gerçekleştirdiğimiz TRFDRND81811 ISIN kodlu 31.08.2018 vadeli iskontolu özel sektör bonomuzun itfası, yaşanan ekonomik gelişmelerin şirketimiz nakit akışında yarattığı olumsuzluklar nedeni ile vadesinde gerçekleştirilememiştir. Bankalarımız ile nakit akışımızın tekrar sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasına ilişkin görüşmeler başlamıştır. Yatırımcılarımıza konu ile ilgili ikinci bir açıklama en kısa sürede tarafımızdan yapılacaktır” açıklaması yapıldı.
EKONOMİ SERVİSİ