Devlet Başkanı Evo Morales’in ordunun baskısıyla istifa ettiği Bolivya’da, seçimlerde hile yapıldığı iddialarıyla protestoların başladığı 20 Ekim’den bu yana 23 kişi hayatını kaybetti
Bolivya’da 20 Ekim’deki seçimlerde hile yapıldığı iddiaları ile protestolar başlamış ve günden güne büyüyen protestolar sonucu Devlet Başkanı Evo Morales ordunun baskısıyla 10 Kasım’da istifa ederek Meksika’ya sığınmak zorunda kalmıştı.
Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) ve ülkede insan hakları ihlalleri konusunda çalışma yürüten resmi denetçi Defensoria del Pueblo’nun sosyal medya hesaplarında paylaşılan verilere göre, Bolivya’nın birçok bölgesinde süren şiddet olaylarında 20 Ekim-16 Kasım tarihlerinde 23 kişi hayatını kaybetti. Yine 8’i gazeteci, 56’sı polis, 715 kişinin yaralandığı olaylarda, bin 112 kişi gözaltına alındı, 50 kişi de tutuklandı.
Morales’in istifa ederek Meksika’ya sığınmasının ardından ülkedeki çok uluslu Yasama Meclisi’nin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez, Morales’in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının yer almadığı oturumda geçici devlet başkanı oldu.
Çatışmalar devam ediyor
Muhalifler, Morales’in katılmadığı bir seçim düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıkladı. Euronews’te yer alan habere göre, ülkenin Cochabamba vilayetine bağlı Sacaba kentinde, Morales destekçisi koka üreticisi köylüler ve kontrolü sağlamak amacıyla müdahale eden güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar da ara ara devam ediyor.
Polisin, geçtiğimiz günlerde önce asker destekli operasyon başlattığı kentte, koka üreticilerinden 4 kişi daha hayatını kaybetti. 200 kişinin gözaltına alındığı olaylarda, 4’ü ağır 115 kişi de yaralandı. Son gelişmelerle birlikte, Bolivya’da 500’den fazla kişinin yaralandığı şiddet dalgasında ölenlerin sayısı 23’e yükselmiş oldu.