YSK 19 ilde ‘güvenlik’ gerekçesiyle sandıkları taşıma kararı aldı, ancak Başbakan Binali Yıldırım gittiği her bölge kentinde, ‘Terör gündemden çıkmıştır, halk rahatlamış vaziyette’ diyor. YSK, valilerin itirazı üzerine taşınan seçmen sayısını 144 binden yaklaşık 170 bine çıkardı
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 19 ilde sandıkların taşınması kararının yankıları sürerken, taşınan seçmen sayısı 144 binden yaklaşık 170 bine çıkarıldı. Taşınma kararını yetersiz bulan bazı valiliklerin itirazı üzerine bu sayının artırıldığı öğrenildi.
“Güvenlik” gerekçe gösterilerek sandıkların taşınmasına ve birleştirilmesine muhalefet tepki gösterirken, özellikle 19 ilin tamamının Kürt kentlerinin olması “oyların çalınması” kaygısını gündeme getirdi. Sandıkların taşındığı yerlerin karakolların bulunduğu ve korucuların hakim olduğu köyler olması dikkat çekti. Silahların gölgesinde kullanılacak oyların ne kadar sandığa yansıyacağı tartışma konusu.
Muhalefet ve seçmen tepkili
CHP’liler, kararın asıl nedeninin “güvenlik” olmadığını belirterek, “Asıl neden, bir siyasal tercihleri aşağı yukarı kesin olan seçmenlerin sandığa gitmesini engellemektir” derken, HDP’liler ise hem karara tepki gösteriyor hem de seçmeni taşınan sandıklara götürmek için her türlü çabayı göstereceklerini söylüyor. Sandıkları taşınan seçmenler de “Sandıkları nereye biz oraya” diyerek, oy kullanmakta kararlı olduklarını söylüyor.
Yıldırım ‘Bölge rahat’ diyor
Bölgede tablo bu iken, Başbakan Binali Yıldırım, partisinin Siirt mitinginde yaptığı konuşmada, “Terör Türkiye’nin gündeminden çıkmıştır” diyor. Yine Yıldırım, Siirt ve Şırnak mitingleri sonrası Sabah gazetesine konuşarak, şunları söylüyor: “Geçmiş yıllara kıyasla ben bölgeyi iyi gördüm, halk rahatlamış vaziyette. Önceden bölge üzerinde bir terör baskısı vardı, şimdi daha rahat hareket edebilen bir bölge insanı var.”
YSK ‘Güvenlik’ diyor
Ancak YSK, Başbakan’ın söylediklerinin aksine “güvenlik” diyerek, sandıkları taşıma kararı alıyor. YSK Başkanı Sadi Güven, kararı şöyle açıklıyor: “Yasada belirtildiği gibi birkaç kriteri esas aldık. Güvenlik önemli ama seçmenin hür iradesiyle sandığa gitmesi de çok önemli. İradenin sandığa yansıması gerekir. Azami olarak seçmenlerin yürüyebileceği 5 kilometreyi esas aldık. Ama bu, tümü için 5 kilometre anlamına gelmesin. Güvenlik gerekçesiyle taşınmasına karar verdiğimiz sandıklardaki seçmen sayısı 144 bin. Bunların yarısının mesafesi 2.5 kilometre.” YSK kararını, 16 Mart tarihli Seçim Yasası değişikliğine dayandırıldı. Bu düzenlemeye göre valilikler seçimden bir ay öncesine kadar sandık taşıma ve birleştirme talep edebiliyor ve YSK de bu yetkisini kullanabiliyor. Nitekim YSK de bu yetkisini kullarak, sandıkların taşınma talebini kabul etti. YSK’nin üç üyesi ise “güvenlik” gerekçesine karşı çıkarak, karara katılmadı.
‘Güvenlik’ bahane
YSK’nin sandık birleştirme kararı vermesi için valilikler ve il seçim kurullarından gelen bazı taleplerin gerekçelerinde 25 yıl önce meydana gelen olaylarına atıf yapılıyor. 1 Kasım seçimleri ve 16 Nisan referandumunda bu uygulamanın yapılmadığı pek çok köy için 24 Haziran’da sandıklarının birleşmesi talebiyle yapılan başvurularda, güvenlik gerekçelerinin ilk sırada yer alması, AKP iktidarının “terörün bittiği” söylemiyle de çelişiyor. Ayrıca bazı köylerde seçmen sayısının 300’ün üzerinde olmasına karşın nüfusun az olduğu gerekçesiyle sandık taşınmasının talep edilmesi de dikkat çekiyor.
Sandıkların taşındığı iller arasında Van, Dersim, Şırnak, Siirt, Mardin, Kars, Hakkari, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Diyarbakır, Bitlis, Bingöl, Batman ve Ağrı bulunuyor.
HABER MERKEZİ