Bodrum Kadın Platformu, yerel seçimlere ilişkin açıkladığı deklarasyonda, ‘Kadınlar yerelde yönetimlerde de eşit temsil edilmeli, seçilebilir sıralardan ve bölgelerden aday gösterilmelidir’ dedi
Bodrum Kadın Platformu, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Bodrum binasında 31 Mart yerel seçimlerine dair taleplerine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Platform adına açıklamayı yapan Aynur Dik, kadın haklarının baskılanmasına yönelik tavrın eril siyasetin söylemlerinde v uygulamalarında kendini gösterdiğini belirtti. Dik, “Her fırsatta kadını yok sayan bir dil kullanmaktan çekinmeyen iktidarın temsilcileri, bir gece kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nden imzalarını çektiler. Kadınların mücadelesi ile kazandıkları bütün kazanımlara saldırdılar, saldırmaya devam ediyorlar. Biz kadınlara karşı geliştirdikleri söylemleri de haklarımıza yönelik eylemlerini de unutmayacağız” dedi.
Eşit temsiliyet çağrısı
Demokrasinin gücü ve öneminin eşit temsil ile doğrudan ilişkili olduğunu belirten Dik, adil ve kapsayıcı bir Türkiye isteniyorsa eşit temsilin siyasi partilerin de kırmızı çizgisi olması gerektiğini söyledi. Dik, “Cinsiyet kotası olmalı (geçici bir çözüm), Fermuar sistemi uygulanmalı (aday listeleri bir kadın bir erkek olarak hazırlanmalı). Siyasi partiler kanununda, seçim kanununda, siyasi parti tüzüklerinde ve anayasada ‘eşit temsil’ için özel önlemler alınmalı, Siyasi partiler kadın adaylara seçim dönemi boyunca kampanya çalışmaları için finansal destek sağlamalı. Siyasette kadının adı yok. Toplumun yarısını oluşturan kadınlar erkek -egemen siyasette var olabilme mücadelesi içerisinde. 2024 yerel seçimler herkes için kritik bir öneme sahip. En çok da kadınlar için. 31 Mart 2024 seçimlerinde kadınlar yerelde yönetimlerde de eşit temsil edilmeli, seçilebilir sıralardan ve bölgelerden aday gösterilmelidir. Unutmayalım, kadın yoksa eşitlik yok; kadın yoksa kapsayıcılık yok” ifadelerini kullandı.
Talepler
Dik, Bodrum Belediyesi’nden yapılmasını bekledikleri talepleri de şöyle sıraladı:
“* Yerel Eşlik Eylem Planının izleme ve revize edilme sürecine tüm kadınların; parti ve STK temsilcileri ile bağımsız feminist kadınların katılımının sağlanmalı.
* Belediye, Yerel Eşitlik Eylem Planında taahhüt ettiği faaliyetleri eksiksiz yerine getirmelidir. Bu süre. şeffaf bir şekilde izlenmeli ve değerlendirilmelidir.
* Eşitlikçi ve şiddetsiz bir kent yaratma iddiası, bütün kadınları kapsayacak bir temsilciler koordinasyonu ile izlenmeli ve değerlendirmeye açık olmalıdır.
* Yerel Eşitlik Eylem Planının en önemli şartlarından biri olan ‘toplumsal cinsiyet eşitliği için politika oluşturma, planlama, uygulama, değerlendirme gibi tüm süreçlerde kapsayıcı ve etkin katılımın sağlanması’ ilkesi Bodrum’da hayata geçirilmelidir.
* Bodrum Belediyesi, kadınların yerel yönetimde etkin temsili için farklı görüşlerden gelen bütün kadınları içeren bir toplumsal cinsiyet eşitliği koordinasyonunu benimsemelidir.”
Mücadele vurgusu
Platform olarak, kadınların yerel yönetimde eşit temsilini sağlamak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek için çabalarının devam edeceğini belirten Dik, “İktidarın bütün saldırılarına karşı direnen kadınlar olarak kazanımlarımızı sonuna kadar savunacağız ve yeni kazanımlar için mücadelemizden, dayanışmamızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Tam da bu nedenle, Bodrum’daki kazanımlarımızı birilerinin sunduğu nimet olarak görmüyoruz” dedi.
HABER MERKEZİ