Diyarbakır Newroz’una İngiliz sömürgeciliğine karşı İrlanda’nın bağımsızlığını savunan ve ölüm orucunda yaşamını yitiren Bobby Sands’in partisi Sinn Fein eski Başkanı olan Gerry Adams davet edildi.
Diyarbakır’da 21 Mart’ta “Tecridi kıracağız: Mutlaka kazanacağız” şiarıyla kutlanacak Newroz programının davetlileri belli oldu. Diyarbakır Newroz’una yurtiçi ve yurt dışından siyasetçi, aktivist, gazeteci, yazar, akademisyen, sanatçı, sivil toplum kurumları, oda ve sendika temsilcilerinden oluşan 174 kişi davet edildi. Newroz’a davet edilenler arasında dikkat çekici isimler yer aldı.
Davetli listesinde, Newroz’un gündemlerinden biri olan açlık grevleri dolayısıyla dikkat çeken iki isme yer verildi. Davet edilen isimler arasında İrlanda Kurtuluş Ordusu’nun (IRA) siyasi kanadı Sinn Fein eski Başkanı Gerry Adams, ölüm orucu eylemcisi eski IRA miilitanı ve Sinn Fein Milletvekili Raymond McCartney de yer aldı.
Gerry Adams kimdir?
Bir dönem İrlanda Kurtuluş Ordusu’nun (IRA) siyasi kanadı olarak görülen Sinn Fein’in genel başkanı olan Gerry Adams, İngiltere ile IRA arasında 1990’lı yıllarda yürütülen barış sürecinin en önemli isimlerinden biriydi.
1983’ten 1992’ye ve 1997’den 2011’e Belfast West’i temsilen Westminster milletvekilliği yapan Adams, barış sürecinde önce dönemin Sosyal Demokrat ve İşçi Partisi lideri John Hume ile ardından da İrlanda ve İngiltere hükümetleriyle diyalogu yürütmüştü.
Bu süreç 2005’te IRA’in silah bırakmasıyla sonlandı ve grup o günden itibaren sadece demokratik siyaset yapacağını duyurdu. Adams liderliğinde Sinn Fein, İrlanda parlamentosundaki “katılmama” politikasını da bir kenara bırakarak Kuzey İrlanda meclisi oturumlarında boy göstermeye başladı.
Sinn Fein’in eski lideri Gerry Adams, İngiliz hapishanelerinde ölüm orucunda yaşamı yitiran eski IRA millitanı ve Sinn Fein Milletveki Bobby Sands’in mücadele arkadaşı.
Bobby Sands kimdir?
Bobby Sands, 9 Mart 1954’te Kuzey İrlanda’da, Belfast’ın kuzeyindeki Newtownabbey bölgesinde dünyaya geldi. Çocukluğu boyunca kraliyet yanlısı Protestanların (loyalist) tehditleri dolayısıyla ailesiyle birlikte bir kaç kez ev değiştirmek zorunda kaldı. Sands, Belfast’a taşındıktan sonra IRA’ya (İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu) katılır; ancak kısa bir süre sonra yakalanır. Kaldığı evde dört tabanca bulunduğundan, çıkarıldığı mahkemece 5 yıl hapse mahkum edilir. Sands cezaevinden çıktıktan yaklaşık 6 ay sonra IRA bir bombalı eylem gerçekleştirir ve eylem sonrasında RUC (Royal Ulster Constabulary, Kraliyet Kuzey İrlanda Polis Teşkilatı) güçleriyle IRA arasında çatışma çıkar. Daha sonra çatışmada kullanıldığı iddia edilen silahlardan biri Sands’in bulunduğu arabada yakalanır. Bobby Sands tanımadığı İngiliz mahkemelerince 14 yıl hapis cezasına çarptırılır ve cezasının infazı için Long Kesh cezaevine gönderilir. Cezaevindeki uygulamaları protesto etmek için başlatılan ölüm orucuna Sands 1 Mart 1981’de başlar. Ölüm orucu sırasında Fermanagh ve Güney Tyrone bölgesinden İngiliz parlamentosuna milletvekili olarak seçilir; ancak hükümet, halkın bu desteği karşısında tutsakların taleplerini görüşmek yerine, politik tutsakların milletvekili seçilmesini engellemenin yollarını aramaya başlar. Bobby Sands, 5 Mayıs 1981’de, ölüm orucunun 66’ncı gününde öldüğünde henüz 27 yaşındaydı. Onu, IRA’lılardan Francis Hughes, Raymond McCreesh, Joe McDonnell, Martin Hurson, Kieran Doherty, Thomas McElwee; INLA’lılardan (İrlanda Ulusal Kurtuluş Ordusu) Patsy Hara, Kevin Lynch ve Micky Devine takip etti. 1981 Ekiminde ölüm oruçları son buldu.