İHD İstanbul ve Ankara’da Şubesi Hapisaneler Komisyonu böbrek nakli olmayı bekleyen yüzde 92 engelli raporu verilen hasta tutuklu Fırat Nebioğlu ve Demans hastası Sıdık Güler’in tedavi olmaları için serbest bırakılması çağrısında bulundu
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul ve Ankara Şubeleri Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekti. İHD istanbul Şubesi bu hafta “F Oturması”nın 598’incisini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu bulunan yüzde 92 engelli ve böbrek yetmezliğinden dolayı diyalize bağlı olan 26 yaşındaki Fırat Nebioğlu’nun durumuna dikkat çekildi.
2 bini aşkın hak ihlali başvurusu
Açıklama yapan İHD üyesi Taylan Bekin, dernek olarak cezaevlerindeki ihlallere dair hazırladıkları 2022 yılı raporuna göre cezaevlerinde sağlığa erişime dair 2 bin 439 ihlal yaşandığını hatırlattı. Bekin, Nebioğlu’nun, kronik böbrek yetmezliğinin yanında, ağır görme ve işitme kaybı yaşadığını ve geçirdiği felç nedeniyle vücudunda kalıcı hasarlar oluşmasından dolayı yüzde 92 engelli raporu bulunduğunu aktardı. Nebioğlu’nun hayatta kalabilmek için böbrek nakli olması için yaptığı 3 başvurunun da sonuçsuz kaldığını ifade eden Bekin, “Tedavi amacıyla sevk edildiği Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından da ‘Cezaevinde kalamaz’ raporu verilen Nebioğlu’na, infaz ertelemesi için sevk edildiği Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından 14 Mart 2022 tarihinde yine ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verildi ve Nebioğlu serbest bırakılmadı” ifadelerine yer verdi.
Donör bulundu ama
Nebiloğlu’nun hayati tehlikesi olduğunu belirten Bekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Böbrek nakli için yapılan tetkikler sonucunda amcası Emin Şahin’in donör olabileceğinin belirlenmesi üzerine nakil için 20 Aralık 2022’de Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen Fırat Nebioğlu için düzenlenen 21 Şubat 2023 tarihli raporda; ‘Nakil sonrası verilecek ımmunosupresif ilaçların hastanın genel durumunu ve böbrek fonksiyonlarını bozabileceğinin göz önünde bulundurulması ve/veya uygun hijyenik koşullar sağlandığında böbrek nakli yapılabileceği önerildi’ Hapishane koşullarında böbrek nakli yapılmasını uygun bulmadı.”
Nebioğlu serbest bırakılsın
Hastane koşullarında böbrek naklinin yapılmasının Nebioğlu’nun yaşamını tehlikeye sokacağını belirten Bekin, avukatının bu yönlü yaptığı uyarı ve başvurularının ise sonuçsuz kaldığını dile getirdi. Bekin, Nebioğlu’nun uygun ortamda nakil olması için infazının ertelenmesi çağrısında bulundu.
‘Demans hastası Güler tahliye edilsin’
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 470’inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube önünde basın açıklaması yaptı. “Tedavi haktır engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eylemde, Menemen R Tipi Cezaevi’nde tekerlekli sandalyeye bağlı ve kendi ihtiyaçlarını tek başına gideremeyecek durumda olan 82 yaşındaki ağır hasta tutuklu Sıddık Güler’in durumuna dikkat çekildi.
27 mahpus yaşamını yitirdi
Açıklamayı yapan İHD üyesi Sevil Turgut, cezaevlerinde tutulan hasta tutukluların zamanında tahliye edilmemelerinin tutukluların yaşamlarını kaybetmesine neden olduğunu söyledi. Turgut, “2023 yılı başından bu ya tespit edebildiğimiz kadarıyla hapishanelerde en az 27 mahpus yaşamını kaybetti. Bu mahpusların içinde 16 mahpus hastalıkları nedeniyle vefat etmiştir. Ve tüm bu ölümler, önlenebilir ölümlerdir” dedi.
İki kez anjiyo oldu
Açıklamada hasta tutuklu Sıddık Güler’in sağlık durumuna dikkat çeken Turgut, Güler’in yaşamsal ihtiyaçlarını devam ettirmek için yanında olan kişilerden destek alması gerektiğini belirterek, “Sıddık Güler 83 yaşında olup yaklaşık olarak 27 yıldır hapishanede tutulmaktadır. İskenderun’da bulunduğu süreçte İskenderun Devlet Hastanesine yapılan sevki sonucunda 02.03.2021 tarihli sağlık kurulu raporu düzenlenmiş ancak hem yaşı hem de arkadaşlarının bakımına ihtiyaç duyması ve de hastalıkları tespit edilmesine rağmen ‘doktor ve reviri bulunan bir cezaevinde kalmasında sakınca yoktur’ ibaresi ile sonuçlandırılmış ve infazının ertelenmesi reddedilmiştir. Kalp rahatsızlığı bulunmakta ve iki kez anjiyo olmuştur” diye belirtti.
ATK’ye götürülmedi
Güler’in demans hastası olduğu ve bu sebeple yemek yemeyi su içmeyi unuttuğunu ve ailesi tarafından ziyaret edildiğinde; konuşmakta, yürümekte zorlandığının gözlendiğini ve kimi zaman görüşe tekerlekli sandalye ile getirildiği bilgilerini de paylaşan Turgut, “Temmuz ayında kendisi ile yapılan görüşmede önce hastaneye tetkikler için götürüleceği Genel Cerrahi, Gögüs hastalıkları muayeneleri, Odyometri ve eko çekimlerinin buradaki hastaneden tamamlandıktan sonra Adli Tıp Raporu alınması için İstanbul’a götürüleceği söylenmiştir. Ancak bugüne kadar Sıddık Güler’in tahliyesine dair herhangi bir gelişme olmamış ve söylenmesine rağmen Adli Tıp Kurumu’na da götürülmemiştir” diye konuştu.
Tahliye talebi
Güler’in yaşı ve rahatsızlıkları sebebiyle cezaevinde tek başına yaşamını devam ettiremeyeceğini vurgulayan Turgut, “Sağlığı için uygun olmayan hapishane koğuşları durumunu daha da zorlaştırmakta ve her gecikilen süre durumunu daha da ağırlaştıracaktır. Bu nedenle infazının ertelenmesini talep ediyoruz” dedi.
İSTANBUL / ANKARA