Kuzey ve Doğu Suriye’de tecride karşı eylemler sürerken, BM’ye gönderilen mektupta ‘BM Sözleşmesi’nin 6’ncı maddesi kullanılmalıdır’ vurgusu yapıldı
PKK Lideri üzerindeki tecride karşı Kuzey ve Doğu Suriye’de eylemler sürüyor. Son olarak Kuzey ve Doğu Suriye “Önder Abdullah Öcalan’ı Savunma Komitesi” ağır tecride karşı BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e açık mektup gönderdi. Türkiye’nin Abdullah Öcalan’a karşı insanlık dışı yöntemler kullandığına vurgu yapılan mektupta, “Önder Öcalan’ı tamamen kontrol etmek için ona zihinsel ve fiziksel olarak işkence ediyor. Önder Öcalan’ı kaçıran, temel haklarını vermeyi reddeden Türk devleti, son günlerde disiplin yaptırımı iddialarıyla örtbas edilen durumuyla ilgili açıklama yapmıyor. Türk devleti, ailelerin ve avukatların Önder Abdullah Öcalan’la görüşmesini yasaklamak için öyle bir bahane kullandı ki, ne iç ne de uluslararası hukukla hiçbir alakası yok. Ama bu aynı zamanda bir disiplin cezasıdır” denildi.
İnsanlık dışı suç
PKK liderine verilen görüş yasaklarına dikkat çekilen mektupta, “Zorla kaçırılma ve hayatı hakkından gerçek bilgilerin bulunmaması nedeniyle, Türk devleti Önderliği 22 aydan fazla bir süredir cezalandırıyor. Bununla, Önder Abdullah Öcalan’ı kaçırma suçu olan uluslararası suçuna, Kürt halkına, özgürlük ve demokrasiden mahrum kalan halklara yönelik uygulamalarına yeni bir suç daha ekliyor. Türk devletinin Bursa Ceza İnfaz Kurumu, Önder Öcalan’ın aile fertleri ve avukatlarının görüşme taleplerine aynı yanıtı veriyor. İnfaz Kurumu, aynı gerekçeleri öne sürerek, disiplin yaptırımları sonucu 3 aylık görüşme yasağı verildiğini söylüyor. Sayın BM Genel Sekreteri, 4 Ocak 2023 tarihinden bu yana Türk devleti, gerek Önder Öcalan üzerinde ağır tecrit uygulayarak gerekse halkının yaşadığı bölgeleri hedef alarak işlediği suçlarla uluslararası topluma karşı duruyor. İşgal ettiği bölgelerde insanlık dışı suçlar işliyor. Aynı zamanda, Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Statüsü’nün 7. Maddesine göre Önder Öcalan’a karşı insanlık suçu işliyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Statüsü’nün 7. maddesi Lahey’de Önder Öcalan’a karşı görülüyor” ifadelerine yer verildi.
Mektubun sonunda ise şu çağrı yapıldı:
“* Avrupa İnsan Hakları Komisyonu, işkenceyle mücadele için 19. maddeyi ve CPT’yi devreye sokmalıdır. Starsbourg’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni kurmalı. 1948 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 14’üncü maddesinin birinci fıkrasına göre Önder Abdullah Öcalan kaçırıldığında, Türk devletinin baskısından kaynaklı bir ülkeye sığınmak istemişti.
* BM Sözleşmesi’nin 6’ncı maddesi kullanılmalıdır. Buna göre BM Genel Kurulu, Güvenlik Konseyi’nin önerisi doğrultusunda Türk devletini BM’den çıkarmalıdır. Çünkü BM sözleşmesinin kurallarına göre 1’inci ve 2’nci maddeleri ihlal ediyor.
* Uluslararası toplumun müdahalesinin ardından Önder Öcalan’ın durumunu açıklayıp fiziki özgürlüğünü sağlayacak projeyi uyguladıktan sonra, Türk devleti uluslararası mahkemelerde yargılanacak. Çünkü Önder Öcalan dünya barışının anahtarıdır.”
Kaynak: ANHA