UNICEF ve DSÖ’nün de imzacısı olduğu açıklamada ‘Bir aydır dünya, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında gelişen durumu şok ve dehşet içinde izliyor’ denildi
7 Ekim’de Hamas’ın ‘Aksa Tufanı’ operasyonuyla başlayan İsrail’in Gazze’ye yönelik yoğun bombardımanı devam ederken insani kriz de büyüyor.
Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı 18 kuruluş ve sivil toplum örgütü ise ‘insanı ateşkes’ çağrısı yaptı. Bir çok kuruluşun ortaklaştığı ilk açıklamada “Derhal insani ateşkese ihtiyacımız var. 30 gün oldu. Yeter artık” denildi, hızla artan ölü sayısından ‘endişe duyulduğu’ belirtildi.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Kadın Birimi, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Gıda Programı’nın (WFP) da aralarında yer aldığı kuruluşlar, Gazze’ye yardımların bir an önce ulaştırılması gerektiğini bildirdi.
“Neredeyse bir aydır dünya, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında gelişen durumu şok ve dehşet içinde izliyor” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, uluslararası insan hakları hukukuna uyulması gerektiğinin altı çizildi.
Açıklamada, Gazze halkının hak ve hizmetlerden mahrum bırakılmasının yanı sıra yerleşim yerlerinin, sığınakların, hastanelerin ve ibadethanelerin bombalanmasının kabul edilemez olduğu ifade edildi.
İran’dan uluslararası kuruluşlara mektup
Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’in Filistin halkına yönelik eylemlerinin kınanması, uluslararası hukukun ağır ihlallerinin tekrarlanmasının önlenmesi ve acil tedbirlerin alınması için uluslararası kuruluşlara mektup gönderdi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Abdullahiyan, BM ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) genel sekreterleri ile BRICS üyesi beş ülkenin dışişleri bakanlarına mektup gönderdi. Açıklamada Abdullahiyan’ın, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ŞİÖ Genel Sekreteri Zhang Ming, beş BRICS üye ülkesinin (Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika) dışişleri bakanlarına ayrı ayrı mektup göndererek uluslararası toplumun İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurması için harekete geçmesini istediği belirtildi.
Abdullahiyan, söz konusu mektuplarda, ABD ve bazı Batılı ülkelerin İsrail’e verdiği desteğin, ‘bu rejimin suçlarının devam etmesine ve uluslararası hukukun ihlalinin tekrarlanmasına zemin oluşturduğunu’ ifade etti.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını ‘savaş suçu’ olarak nitelendiren Abdullahiyan, uluslararası toplumun harekete geçmemesi durumunda Gazze’de büyük bir insani felaketin yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Abdullahiyan, uluslararası kuruluşlara, “İsrail’in uluslararası hukuku ihlal eden eylemlerinin kınanması, saldırganlığın derhal ve koşulsuz olarak sona erdirilmesi, Gazze ablukasının kaldırılması ve insani yardımların ulaştırılması için gerekli önlemlerin alınması” çağrısında bulundu.
Gazze’de ‘sahra hastanesi’ne ihtiyaç var: 16 hastane hizmet dışı
DIŞ HABERLER