BM Güvenlik Konseyi, Libya’da ön koşulsuz ateşkesi talep eden kararı kabul etti
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Libya’da Nisan ayında başlayan yeni çatışmalardan bu yana ilk kez “kalıcı ateşkes” isteyen bir karar aldı. İngiltere tarafından yazılan karar tasarısı, Güvenlik Konseyi’nin 15 üye ülkesinden 14’ünün oyunu aldı. Rusya ise Libya’da ateşkes, taraflara silah tedariğine son verilmesi, uluslararası silah ambargosuna uyulması, ülkedeki tüm paralı askerlerin geri çekilmesi ve krize hiçbir üye ülkenin müdahale etmemesini talep eden Güvenlik Konseyi kararına çekimser oyu kullandı.
Taahhüde uyulmuyor
Uluslararası güçler arasında, 19 Ocak’ta Berlin’de düzenlenen konferansta verilen “birlik” mesajına rağmen krize ilişkin birbirinden farklı yaklaşımlar var. Berlin konferansında da kalıcı ateşkes ile çatışmaya dahil olan ülkelerin BM’nin silah ambargosuna uyması yönünde taahhütlerde bulunulmuştu. Ancak başta Türkiye olmak üzere, krize dahil olan ülkeler silah ve cephane göndermeye devam etti.
Halife Hafter öncülüğündeki Libya Ulusal Ordusu (LUO), Nisan 2019’da başkent Trublus’u Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UBH) elinden almak için operasyon başlatmıştı. Çatışmalar son aylarda dış güçlerin müdahalesiyle arttı. Özellikle Türkiye, Müslüman Kardeşler’in ağırlıkta olduğu Trablus hükümetine açık bir şekilde destek verdi. BM’nin silah ambargosunu ihlal eden Türkiye, Suriye’deki paramiliter gruplardan oluşan binlerce kişiyi bölgeye taşıdı. Türkiye ayrıca Türk askerinin yanı sıra, zırhlı araçlar, dronlar ve silah sevkiyatı yaptı. Hafter güçlerini ise Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Rusya ve bazı batılı ülkeler destekliyor.
TRABLUS