Özerk Yönetim Sözcüsü Luqman Ehmê BMGK’da Suriye’ye insani yardımlarla ilgili alınan kararın Rusya-Türkiye anlaşmasıyla ilgili olduğunu belirtti. BMGK kararı ile ilgili Rusya, ABD, İngiltere ve Çin çekimser oy kullanmıştı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) önceki gün yapılan kapalı oylamada, Suriye’ye sınır ötesi yardım sevkiyatına yönelik mekanizmanın 6 ay daha uzatılması kararı onaylandı. Rusya, ABD, İngiltere ve Çin oylamada çekimser kaldı, 11 ülke ise olumlu yönde oy kullandı. Karara göre, yardımlar Türkiye sınırındaki iki kontrol noktası üzerinden gönderilecek. Suriye ve Ürdün arasındaki Remsa ve Irak ile sınırdaki Yeirûbiyê sınır kontrol noktaları ise yardımların girişine kapatılacak.
‘Rusya’nın vetosu ile yeni düzenleme yapıldı’
Konuyla ilgili ANHA’dan Ehmed Mihemed’e konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sözcüsü Luqman
Ehmê, “Normalde insani yardımların gönderilmesi kararının uzatılması gerekirdi. Fakat Rusya’nın vetosu nedeniyle yeni bir düzenleme yapıldı. Yeni anlaşmanın hem süresi kısa hem de sadece Türkiye’nin kontrol ettiği kapılardan insani yardım ulaştırılacak” dedi.
Yeirubiyê ve Remsa sınır kapılarının insani yardıma kapatılmasını değerlendiren Özerk Yönetim Sözcüsü, kararın Türkiye ve Rusya arasında varılan bir anlaşma olduğunu öne sürdü. Rusya’nın BMGK’da veto gücüyle baskın geldiğini söyleyen Ehmê, “İki ana sınır kapısının yardımlara kapatılması Türkiye ile Rusya arasında varılan bir anlaşmayla ilgilidir. Bu iki devlet Suriye’deki insani durumla değil sadece kendi çıkarlarıyla ilgileniyor” diye konuştu.
‘Uluslararası siyaset yardımları engelliyor’
Luqman Ehmê kararın Kuzey ve Doğu Suriye’ye yansımasını ise şu sözlerle değerlendirdi: ““Bu karar ne bölge halklarının ne mültecilerin ne de göçmenlerin yararına bir karardır. Geçen yıl bölgeye yalnızca 30 insani yardım aracının girdiğini hatırlatmak isteriz; bu, Kuzey ve Doğu Suriye’deki mülteci ve göçmen sayısı ile bölge nüfusu ile eşleşemeyecek kadar azdır. Bölgeye hiçbir lojistik etkisi yoktur.”
ABD ve batı ülkelerinin Kuzey ve Doğu Suriye halklarına insani yardımlarda bulunmalarını beklediklerini dile getiren Ehmê, “Son olarak BM’ye mektup yazarak bölgeye daha fazla insani yardımda bulunmaları çağrısında bulunduk. Fakat maalesef uluslararası siyaset bunu engelledi. Son olarak kapılarımızın insani yardıma kapatılması bu siyaseti bir kez daha ortaya koydu” şeklinde konuştu.
Özerk Yönetim Sözcüsü Luqman Ehmê son olarak sınır kapılarının halkların yararına olacak şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizerek, “Cebhet El Nusra ve IŞİD çetelerinin elinde bulunan kapıların yardımlar için kullanılması doğru değil” ifadelerine yer verdi.
DIŞ HABERLER