BM, Sri Lanka’da geçmişte yaşanan şiddet ve insan hak ihlallerinin tekrar etmemesi için hükümete kurumsal reform çağrısı yaptı
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin raporunda Sri Lanka’nın kritik bir dönemeçte olduğu belirtilerek, son aylarda yaşanan ekonomik krizin, ülkedeki insan hakları durumunu kötü etkilediği kaydedildi. Hükümetin hesap verilebilirlik mekanizmasını çalıştırması gerektiği vurgulanan raporda, “Geçmişte yaşanan insan hak ihlallerinin tekrarından kaçınmak için kurumsal olarak köklü değişiklikler gerekecektir” ifadesi yer aldı. Ekonomik kriz nedeniyle başlayan ayaklanma sırasında devlet güçlerinin müdahalelerine tepki gösterilen raporda, hükümetin barışçıl gösterileri sert güvenlik tedbirleriyle çözmeyi sonlandırması yönünde çağrı yapıldı.
Raporda Sri Lanka hükümetinin 2019’daki Paskalya Bayramı’nda gerçekleşen kilise saldırılarına dair gerçeklerin araştırılması için süreç başlatmadığı da vurgulanarak, “Sri Lanka hükümetleri ısrarla bu olayın faillerini sorumlu tutmak için etkili bir adli kovuşturma yapmakta başarısız olmuştur. Buna karşın hesap verilebilirliğin önüne siyasi engeller konmuştur” denildi. Sri Lanka hükümetine, ülkede uluslararası hukuka karşı işlenen suçların araştırılması ve hesap sorulması için mekanizmaların uygulamaya geçirilmesi çağrısı iletildi. Sri Lanka’da ayaklanma sırasında hükümet binaları ve Başkanlık Sarayı da basılmıştı. Ülkeyi soyan ve katliamlar yapan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, Başbakan Mahinda Rajapaksa ve bakanlık koltuklarındaki Rajapaksalar istifa etmişti.
NEW YORK