BM Irak Özel Temsilcisi, İran ve Türkiye’nin Federe Kurdistan topraklarındaki askeri saldırının kaygı verici olduğunu belirterek, saldırıların durdurulması çağrısı yaptı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Irak ve Federe Kurdistan’a yönelik İran’ın saldırıları ile birlikte mali sorunlar ve Kurdistan Parlamentosu seçimlerini görüştü.
BM Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, BMGK’ye raporunu sunduğu raporla birlikte Ortadoğu ve Irak’ın da Gazze’deki durum ve bölgede artan askeri hareketlilik nedeniyle durumunu ‘kritik dönemeçte’ şeklinde ifade etti.
Hennis-Plasschaert, “Irak Hükümeti’nin çatışmaların yerel (ve bölgesel) ölçekte yayılmasını önlemeye odaklı olmasına karşın ülke içinden ve dışından süre giden saldırıların devamı halinde Irak’ta güç bela sağlanan istikrarının yanı sıra son 18 ayda elde edilen diğer başarıların da ortadan kalkacağının” altını çizdi.
Hennis-Plasschaert, özellikle İran ile ilgili olarak Şii grupları kast ederek “Irak’taki silahlı grupların operasyonlarının gerekçesi olarak siyaseti ve devlet sınırlarını aşan bir doktrine atıfta bulunmalarına” dikkat çekti.
Türkiye ve İran’a çağrı
Hennis-Plasschaert, konuşmasında sınır ötesi güncel müdahaleler bağlamında İran ve Türkiye’nin saldırılarını sıraladı ve “Bu saldırıların yeni ‘normal’ hale gelmesi, yeni şiddet alanlarının açılması riskini ciddi şekilde artırmadıkları anlamına gelmiyor” dedi. Hennis-Plasschaert, saldırganlıkların son bulması için çağrı yaptı.
Seçim gündemi
Irak’taki siyasal durumu da değerlendiren Hennis-Plasschaert, “Kürdistan Bölgesi’nde ise, bölge parlamento seçimlerinin bir kez daha ertelendiğini üzülerek belirtmek isterim. Başlangıçta 22 Ekim 2023’te yapılması planlanan seçimler, Kasım 2023’e, ardından bu yılın Şubat ayına ertelendi. Ve şimdi yeni bir tarih bekliyoruz” derken mevcut durumun “Zaten düşük olan güven seviyelerine yardımcı olmadığı gibi Irak’ın istikrarına da katkıda bulunmadığını” ifade etti.
Kaynak: JINNEWS