Kaşıkçı’nın kaybolması ile ilgili belirsizlik sürüyor. ABD yönetiminden, Birleşmiş Milletler’den, Gazetecileri Koruma Komitesi’nden, Uluslararası Af Örgütü’nden ve Özgürlük Evi’nden endişe açıklamaları geldi.
Birleşmiş Milletler, kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın başına ne geldiğinin aydınlatılması için Türkiye ve Suudi Arabistan’a çağrı yaptı. Açıklamada, Kaşıkçı’nın ‘zorla kaybedilmiş göründüğü’ belirtildi. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın “endişeli” olduğunu açıklamasının ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Riyad’a kayıp gazeteciyle ilgili soruşturmaya destek vermesi çağrısı geldi. Uluslararası Af Örgütü, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Özgürlük Evi yetkileri yaptıkları açıklamada Suudi yetkilileri durumu aydınlatmaya çağırdılar.
İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na 2 Ekim günü girdikten sonra sırra kadem basan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında Birleşmiş Milletler’den (BM) açıklama geldi. BM İnsan Hakları Ofisi, Kaşıkçı’nın ‘görünüşe göre zorla kaybedildiğini’ belirtip, bu durum hakkında ‘ciddi endişe duyduklarını’ açıkladı. Açıklamada, Türkiye ve Suudi Arabistan’a da bir çağrı yapıldı. BM iki ülkeden de, ‘Kaşıkçı’nın kaybolması ve muhtemel bir cinayet konusunda hızla bir soruşturma yürütüp bulguları kamuoyuyla paylaşmalarını’ istedi. ABD Devlet Başkanı Donald Trump ise Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bununla ilgili endişeliyim. Bu konuyu duymak hoşuma gitmiyor. Şu anda bununla ilgili hiç kimse hiçbir şey bilmiyor” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise yayımladığı yazılı açıklamada, Washington’un müttefiki olan Suudi Arabistan’a kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma çağrısında bulundu. Pompeo açıklamasında, “Suudi Arabistan hükümetini Kaşıkçı’nın kaybolması ile ilgili soruşturmayı desteklemeye ve soruşturmanın sonuçları konusunda şeffaf olmaya çağırıyoruz” dedi.
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de Pazartesi günü paylaştığı tweetinde, “Küresel çapta gazetecilere karşı şiddet basın özgürlüğüne ve insan haklarına bir tehdittir. Özgür dünya bir cevabı hakediyor” ifadesini kullandı. Türkiye ise düşük perde tepki vermeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada, Suudi yetkililerin Kaşıkçı’nın konsolosluktan çıktığını ispatlaması gerektiğini söyledi. Suudilere uluslararası çağrı Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Suudi Arabistan’a, 2 Ekim’de İstanbul’daki konsolosluğa girdikten sonra bir daha haber alınamayan, öldürüldüğü veya kaçırıldığı iddia edilen Washington Post gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı’nın akıbeti hakkında derhal açıklama yapma çağrısında bulundu. Özgürlük Evi Başkanı Michael J. Abramowitz, Kaçıkçı’nın Suudi hükümeti tarafından öldürüldüğünü belirterek, “Suudi yönetimini eleştirmeye kalkanlara yönelik saldırılar geniş çapta artıyor. Hiçbir uluslararası sınır onları koruyacak durumda değil. Bu saldırı dünyanın her ülkesindeki gazetecilere ve basın özgürlüğüne karşı işlenmiş ciddi bir saldırıdır” dedi.
Uluslararası Af Örgütü adına açıklama yapan Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, “Kaşıkçı’nın konsoloslukta kaybolup öldürüldüğüne dair iddialar doğruysa bu suikast yargısız bir infazdır. Bu cinayet Suudi Arabistanlı muhaliflerin yurt dışında bile çok büyük tehdit altında olduklarını gösterdi” dedi.
DIŞ HABERLER