Büyük bir öneme sahip olan Nobel Barış Ödülü’nün bu yıl EzidiKürt kadını Nadya Murad’a verilmesi, Ezidilere dönük yapılan katliamlarıtekrar dünya gündemine taşıdı. Ama BM ve uluslararası güçler, Ezidilerin yaşadıkları karşısında bugüne kadar somut bir atmış değil. 3 Ağustos 2014 ŞengalKatliamı’nın ardından harekete geçen BM, pratik anlamda Ezidilere dönük birkaç çalışma içerisine girse de yaşanan mağduriyetin giderilmesi noktasında önemli bir rol oynamadı.
BM İnsan HaklarıKonseyi hem de uluslararası birçok siviltoplum kuruluşunun çağrısına rağmen Ezidi Soykırımı’nın tanınması BM tarafından hala kabul edilmiş değil. BM ve uluslararası kamuoyu Ezidi Soykırımı’nı resmi olarak tanımadığı gibi, bugüne kadar Ezidi kurumlarıtarafından kendilerine yapılan Şengal’in özerk statüsünün tanınması, Şengal’in yeniden inşasının gerçekleştirilmesi ve göçe maruz kalan Ezidilerin güvenli bir şekilde Şengal’e geri dönmesi çağrılarına da karşılık vermedi.
Konu ile ilgili ANF’den Serkan Demirel’e konuşan Şengal Diaspora Meclisi Eşbaşkanı Fikter İğrek, Nobel Barış Ödülü ile birlikte Ezidilere dönük yapılanların tekrardan gündeme gelmesinin önemli olduğunu ifade etti fakat başta BM, AvrupaKonseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun Ezidilerin yaşadığı katliamlara dönük pratiklerini eleştirdi. İğrek, “BM İnsan HaklarıKonseyi, 2016 yılında Şengal’e yönelik yapılanları bir soykırım olduğunu açıkladı. Yine AP 2016 yılında Irak ve Suriye’de Ezidilere dönük soykırım yapıldığınıtanıdı. Ama ne yazık kitüm bunlara rağmen uluslararası kamuoyu ve yetkili kuruluşlar, üzerine düşeni hiçbir şekilde yerine getirmedi ve halkımız yalnız bırakıldı. Halkımız hala yeni katliam ve soykırım politikalarıyla karşı karşıya” dedi. Yapılan bütün çağrılara rağmen BM GüvenlikKonseyi ve Uluslararası kamuoyunun duyarsız kalmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen İğrek, ŞengalKatliamı’nın etkilerinin hala ağır bir şekilde devam ettiğine dikkat çekti. Uluslararası güçlerin ve BM’nin duyarsızlığının Ezidilerin mağduriyetini daha da derinleştirdiğine vurgu yapan İğrek, şunları söyledi: “Yeni katliamların ve soykırımların önüne geçilmesi için Şengal’in özerk statüsü uluslararası alanda tanınmalı. Şengal’de yaşananlar başta BM olmak üzere uluslararası kamuoyu tarafından soykırım olarak tanınmalı.” dedi.
CENEVRE