BM raporuna göre Türkiye İklim Değişikliği Performans Endeksi’nde 6 sıra gerileyerek 59 ülke arasında 47. oldu
Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraftar Konferansı’nın 27’ncisi (COP27) Mısır’da yapıldı. Konferansta Germanwatch, NewClimate Institue ve CAN Internatiol dünya çapında en fazla sera gazı salan 59 ülkenin yer aldığı İklim Değişikliği Performans Endeksi’ni (CCPI) yayınladı. Rapora göre, Türkiye söz konusu endekste 6 sıra geriye düşerek, 47’nci sıraya geriledi. Türkiye’nin aksine Şili, Fas ve Hindistan gibi ülkeler ilk 10’unun arasına girdi.
Diğer ülkelere kıyasla enerji tüketimi düşük olma avantajını günden güne yitiren Türkiye, enerji kullanımında 49’ncu sırada yer aldı. İklim politikasında dünyanın en kötü ülkesi olan Rusya’nın ardından ilerleyen Türkiye, 6 sıra gerileyerek 47’nci oldu.
Türkiye’de 2022 yılı boyunca ekolojik tahribat yaratan iklim değişikliğini hızlandıran pek çok politika yürütüldü ve yürütülmeye devam ediyor. Şirnex’te bulunan Cudi Dağı’nda 7 aylık bir süre içerisinde ormanlık alanın yüzde 7’si yok edildi. Bunun yanı sıra Mersin Akkuyu ve Sinop Abalı’da Nükleer Güç Santrallerinin kurulması için çalışmalar sürdürülüyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi raporlarına göre, 2020 yılında 3 bin 350, 2021’de 299 adet orman yandı.
HABER MERKEZİ