Irak’ta 1 Ekim’de başlayan hükumet karşıtı gösterilerde 319 kişi hayatını kaybetti. BM yaşananlarla ilgili yol haritası sunarken, ABD, ‘yeniden seçim’ istedi
Protesto eylemleri 1 Ekim’den buyana yolsuzluk ve yetersiz kamu hizmetlerinden dolayı iktidarın değişmesi talebi ile yapılıyor. Şimdiye kadar onlarca kişinin hayatını kaybettiği protestolar hafta sonu şiddetlendi. Pazar sabahı açıklanan resmi bilançoya göre hayatını kaybedenlerin sayısı 319’a yükseldi. Pazar akşamı Nasıriye’de 3 kişi daha hayatını kaybetti, 200’e yakın kişi de yaralandı. Cumartesi günü ise Bağdat’ta 9 gösterici hayatını kaybetmişti.
Şiddet dursun çağrısı
Parlamento İnsan Hakları Komisyonu, yüksek yerlere konuşlandırılmış keskin nişancıların olduğu tepkisinde bulunarak, yetkilileri hesap vermeye çağırdı. Uluslararası Af Örgütü, eylemlerin “kan gölüne” dönüştürülmesi endişesini dile getirirken, BM’ın Irak misyonu UNAMI krizden çıkış için bir plan sundu. UNAMI, gözaltına alınan tüm göstericilerin serbest bırakılmasını istedi. BM’nin yol haritasında üç ay içerisinde bir anayasa referandumu yapılması, iki hafta içerisinde seçim yasasının gözden geçirilmesi ve yolsuzluğa karşı yeni tedbirler alınmasını önerdi. Irak, yolsuzlukta dünyada 12’nci ülke.
Washington yönetimi de genel seçimlere gidilmesi ve seçim yasasının reformdan geçirilmesini istedi. Washington ayrıca eylemcilere karşı şiddetin durması çağrısında bulundu.
Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, cumartesi günü yaptığı açıklamada, siyasi partilerin ülkenin yönetiminde ‘hata yaptığını’ söylemişti. Seçim sisteminde ve diğer alanlarda reform vaadinde de bulunan Başbakan Abdülmehdi’nin açıklamaları, Bağdat’ta birçok köprüyü protesto amaçlı kapatan göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandığı sırada geldi.
BAĞDAT