Kritik meselelerde çözüm üretmek yerine “endişeli” olduğu açıklamaları yapan BM yönetimi Rusya-Ukrayna, Rusya-NATO krizinde de endişelendi
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’nın daha önce bağımsızlık ilan eden Donetsk ve Lugansk’ın (Luhansk) bağımsızlığını tanıma kararının yanlış ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin ihlali anlamına geldiğini ve “endişeli” olduğunu söyledi.
New York’taki BM Genel Merkezi’nde 22 Şubat’ta basın mensuplarına konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres, iki ülke arasındaki temas hattında artan ateşkes ihlalleri ve sahada tırmanan gerilimin dünyanın son yıllarda küresel barışı hedef alan en büyük güvenlik krizi olduğunu söyledi.
Guterres “Ukrayna ile ilgili son gelişmelerden derinden rahatsızım. Bunca ölüm, yıkım ve yerinden edilmenin acısını çeken herkesin güvenliği ve esenliği için özellikle endişeliyim” dedi.
Afrika liderlerinin çok önemli bir zirvesini de içeren denizaşırı bir ziyareti yarıda kesip acilen BM Genel Merkezine döndüğünü belirten Genel Sekreter Guterres “Açık konuşayım, Rusya Federasyonu’nun Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlığını tanıma kararı, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin ihlalidir. Böyle bir tek taraflı önlem, BM’nin ilkeleriyle doğrudan çelişir. BM ilkeleri alakart menü değildir. Bu gelişme, Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan Minsk Anlaşmalarına ölümcül bir darbedir” ifadesini kullandı.
Guterres adımın “BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan Minsk nlaşmalarını öldürecek darbe” olduğunu söyledi.
‘Barış Gücü değil’
Rusya’nın “Barış Gücü” olarak adlandırdığı askeri birliklerine atıf yapan Guterres “Bir ülkenin birlikleri, başka bir ülkeye ait bölgelere o ülkenin izni olmadan giriyorsa, bunlar tarafsız barış gücü sayılmaz, barış gücü değildirler” dedi. Guterres, Moskova’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerine askeri desteğinin “barış misyonu kavramının çarpıtılması” olduğunu ifade etti
Guterres, Rusya Devlet Başkanı Putin’in 21 Şubat Pazartesi akşamı televizyonda yayınlanan konuşmada Doğu Ukrayna’da yaklaşık 4 milyon kişiyi etkileyen bir “soykırım” yapıldığı yönündeki iddialarına da yanıt verdi. Doğu Ukrayna’da yaşananların soykırım olmadığını ifade eden Guterres, “Soykırım açıkça tanımlanan bir suçtur. Böyle bir durum olduğunu düşünmüyorum” dedi. Guterres, Doğu Ukrayna’da ateşkes çağrısında da bulundu.
Antonio Guterres, “Gelmemesini içtenlikle umduğum bir an ile karşı karşıyayız.” diyerek dikkat çektiği tehlikeli gidişatla ilgili, barışı koruma kavramının saptırılmasından endişe duyduğunu dile getirdi ve sözlerini, ateşkesin ve hukukun üstünlüğünün derhal tesis edilmesi çağrısında bulunarak tamamladı.
Suriye, Libya, Kıbrıs…
Nisan 2019’da Antonio Guterres, Libya’daki askeri harekat ve çatışmalar nedeniyle “endişe” içinde olduğun kaydetti.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Derin bir üzüntü ve endişe ile Libya’dan ayrılıyorum” dedi.
Yine Nisan 2019’da Guterres Libya’da çatışmaların arasında sıkışıp kalan göçmen ve mültecilerin durumundan endişe duyduğunu söyledi.
Ekim 2019’da Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile görüştükten sonra Kopenhag’ta konuşan Antonio Guterres, “Suriye’nin doğusunda olanlardan derin endişe duyduğunu” ve “bölgedeki çatışmanın sona ermesinin çok önemli olduğunu” söyledi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Aralık 2019’da Suriye’deki operasyonlardan “endişeli” olduğunu söyledi.
Kasım 2021’de de Guterres, Kıbrıs’taki durumdan “endişeli” olduğunu söyledi.
21 Şubat Donbass bağımsızlık kararnamesi
Rusya başkanı Vladimir Putin 21 Şubat 2021 günü Güvenlik Konseyi’ni topladı. Daha önce de-facto bağımsızlık ilan edeip tanınmayan Donbass’taki Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti yönetimlerinin “tanı” çağrısın ve Rus parlamentosu alt kanadı Duma’nın “tanı” tasarısını görüştü.
21 Şubat’ta Rusya Başkanı Putin, Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlıklarını tanıdığını açıkladı. Ukrayna-Rusya, Rusya-NATO kriz büyüdü.
Rusya Parlamentosu sınır ötesine asker göndermeyi içeren Ukrayna tezkeresini kabul etti. 22 Şubat sabahı BMGK olağanüstü toplandı. 22 Şubat günü Paris’te AB dışişleri bakanları olağanüstü toplandı. ABD, AB, İngiltere Rusya ve Donbass yetkililerine bazı bankalara, oligarklara yaptırım kararları aldı.
Almanya ve AB ülkeleri için önemli olan Kuzey Akım-1’e paralel olarak Baltık Denizi altından Rus doğalgazını Ukrayna’yı By-Pass ederek taşıyacak Kuzey Akım-2 (Nord Stream-2) tamamlanma aşamasında Almanya tarafından durduruldu.
NEW YORK