BM’nin yayınladığı rapora göre, 3 milyardan fazla insan sağlıklı beslenemiyorken, 2020 yılı sonu itibariyle 130 milyon kişi daha kronik açlıkla yaşamaya mahkum olabilir
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından her yıl “Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu” adlı raporu yayınlandı.
Araştırmaya göre dünyada her geçen gün daha fazla sayıda insan açlık çekiyor. Son beş yıl içerisinde on milyonlarca kişi kronik olarak yetersiz beslenme sınırına ulaşırken, dünyanın farklı bölgelerinde ülkeler kötü beslenme ile mücadele ediyor.
2019 yılında açlık çeken kişi sayısı 690 milyona ulaşmış, 2018 yılıyla kıyaslandığında açlık çeken kişi sayısının 10 milyon, önceki 5 yıla oranla ise 60 milyon arttığını gösteriyor.
Asya ve Afrika başı çekiyor
Açlık çeken kesime en çok Asya’da rastlanmakta birlikte, açlık en hızlı Afrika’da yayılıyor. Rapora göre koronavirüs salgını 2020 yılı sonu itibariyle 130 milyon kişiyi daha kronik açlıkla yaşamaya mahkûm edebilir. Salgın kaynaklı akut açlığın artış göstermesi ise, dönem dönem bu sayının tırmanmasına yol açabilir.
Rapora göre Afrika genelinde insanların yüzde 19,1’i yetersiz besleniyor. Bu oran Asya’daki oranın (yüzde 8,3) ve Latin Amerika ile Karayiplerdeki oranın (yüzde 7,4) iki katından fazla. Mevcut eğilimler devam ederse 2030 yılında gelindiğinde Afrika, dünyada kronik açlık çeken insanların yarısından fazlasına ev sahipliği yapacak.
En pahalı gıda bitkisel ve hayvansal
Rapora göre sağlıklı beslenmenin maliyeti uluslararası yoksulluk eşiği olan günlük 1,90 ABD dolarından çok daha fazla.Bu durumda, en uygun sağlıklı beslenmenin maliyeti bile sadece nişasta içerikli gıdalar ile beslenmenin maliyetinin beş katı. Besleyici süt ürünleri, meyveler, sebzeler ve protein bakımından zengin gıdalar (bitkisel ve hayvansal) küresel olarak en pahalı gıda gruplarını oluşturuyor.
En son tahminlere göre 3 milyarı aşkın insanın alım gücü sağlıklı bir beslenme sürdürmeye yetmiyor.
NEW YORK