Aram Yayınları, cezaevlerinde tutulan yazarlarımızın eserlerini yayınlamaya devam ediyor. Bu yaz başında yayınevinin yayınladığı “Bize Ölüm Yok” isimli öykü kitabı da bunlar arasında. Nitekim kitabın yazarı Ergin Doğru, beş yıldır cezaevinde ve içeride üretmeye devam eden gazeteci ve siyasetçilerimizden biri.
Kitabın arka kapağındaki tanıtım yazısı şöyle diyor: “Mahalle savaştan çıkmış gibiydi, sağlam tek bir ev kalmamıştı. Sokaklar ıssızdı… Koca bir yaşam sürdükleri evleri, toprakları kendi mezarları olmuştu. Koşarak evine vardığında gözyaşlarını tutamadı. Evin bir kısmı yanmış, camları, kapısı kırılmış, eşyası etrafa saçılmıştı. İçeride etrafa baktı, Ali’yi göremeyince kendini dışarı attı. Sokaklarda katil sürüsünü arıyordu. Evini kimin yaktığını, minik kuzusu Ali’nin kimin elinde olabileceğini biliyordu, katilleri tanıyordu.”
Her şeyi insanda gören, insanı tanrının görünür yüzünden sayan, incitmeyen, kalp kırmayan, her şeyin üstünde tuttuğu insan sevgisi ve insan odaklı bir öğretiyle yoğrulmuş bir toplum olun; ama yüzyıllar boyunca yine de inancınızın merkezine sevgiyle yerleştirdiğiniz insanın gazabından, şerrinden kurtulmayın. Aralıksız baskıya, asimilasyona, zulme ve katliamlara uğrayarak, kimliğinizi ve inancınızı terk etmeye, gizlemeye zorlanın. Tüm sevdiklerinizi ve hayat boyu tüm biriktirdiklerinizi bir çırpıda yitirmek korkusuyla sürekli titreyerek yaşamak durumunda kalın…
Ergin Doğru, “Bize Ölüm Yok” başlığı altında topladığı hikâyelerinde geçmişten bugüne devreden kesintisiz bir acıya, kendi küllerinden yeniden ve yeniden doğmak zorunda bırakılan, yıkım anında bile azalmayan zarafeti ve direngenliğiyle Alevi toplumunun derin ıstırabına, okurları asırlar boyu tekrar eden ve bitmek bilmeyen bu büyük insanlık dramına tanıklık etmeye çağırıyor. Kitapta 15 öykü yer alıyor. Bu öyküleri merakı azalmayan bir ilgiyle okuyacağınızı umuyorum.
Ergin Doğru kimdir?
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Dersim il eşbaşkanlığı yaptığı 2013-2015 yılları arasında Munzur Nehri üzerinde yapımı planlanan baraj ve HES projelerini protesto açıklamasına katılmak, anadilde eğitim talep etmek, siyanürle altın arama ve maden ocağı çalışmasının protestosuna katılmak, Dersim 38 katliamının anma etkinliğine katılmak, Roboski katliamı yıldönümü protestosuna katılmak, 1990’lı yıllarda boşaltılan köylerine geri dönen köylülerin yapmış olduğu köprünün açılışına katılmak, 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingine katılmak gibi 50 farklı eylemlere katıldığı gerekçe gösterilerek tutuklanan gazeteci, yazar ve siyasetçi Ergin Doğru, 2018 yılı Şubat ayında yapılan karar duruşmasında örgüt üyeliğinden 10 yıl, propagandadan 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dersim Gazetesi ve Dersim Araştırmalar Merkezi (DAM) kurucularından Ergin Doğru, halen Elazığ 2 nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuluyor.