Enflasyona karşı yurttaşın tepkisini parakende esnafına yöneltmek isteyen ekonomi yönetimi, zabıta seferberlikleri ve ‘ihbar’ hatlarına sarıldı
İktidara geldiğinden beri bütün seçim konuşmalarında, 70’li-80’li yılların gaz ve yağ kuyruklarını örnek göstererek kendi başarılarını öven ve o dönemlerin “stokçulara karşı mücadele” uygulamalarına ekonomi-dışı politikalar olarak eleştiren AKP yönetimi, şimdi yeniden o “polis-zabıta” yöntemlerine dönüyor. Borca dayalı ekonominin çöküşüyle birlikte gelen yüksek enflasyon rakamlarını düşüremeyen, kürsülerde söylediği “geçti geçiyor” sözlerine kendisi de inanmayan ekonomi yönetimi, sonunda çareyi vatandaşa ‘ihbar edin’ çağrıları yaparak zabıta operasyonları başlatmakta buldu. AKP’li belediyeleri de harekete geçiren iktidar, fiyatı en çok artan 25 ürün için, ‘takip masası’ kurdu. Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Takip masaları, tohumdan başlayarak, ekim, dikim, hasat, rekoltenin tahminlerine kadar inceliyor” dedi.
Bataklık kurutulmuyor
Öte yandan ekonomistler ise bunun bataklığı kurutmak yerine sivrisinekleri kovalamak olduğu kanısında. Dünya gazetesi yazarı Osman Arolat, son enflasyon rakamlarına elektrik ve doğalgaz zamlarının yansımadığını söyleyerek, “Bütün bunlar Merkez Bankası’nın yeni bir faiz artışını zorunlu kılıyor” dedi. Ki bu da yeni zamlar anlamına geliyor. Akademisyen Ümit Akçay ise stagflasyonist (ekonomik durgunluk ve enflasyon) bir kriz yaşandığını belirterek, “Talebin daraldığı ortamda üreticiler bu fiyat artışını tüketiciye yansıtmakta zorlanacaklar. Bu, toplu iflasların ve dolayısıyla da kitlesel işsizliğin kapıda olması anlamına gelir. Bu üç veri birleşince, Türkiye ekonomisinin stagflasyonist bir krize girdiğini görebiliyoruz” dedi.
EKONOMİ SERVİSİ