Hatay’da Türkiye’nin 25 su havzasından biri olan Asi Su Havzası üzerinde kurulmak istenen Biyokütle Enerji Santrali ve çöp depolama merkezi çalışmaları, tepkilere rağmen devam ediyor
Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Harbiye mahallesi mevkiinde bulunan ve Türkiye’nin 25 su havzasından biri olan Asi Su Havzası’ndaki 3 bin 500 dönümlük alan, TEMS Biyoenerji Elektrik Üretim A.Ş’ye çöp depolama alanı ve Biyokütle Enerji Santrali kurma çalışmaları için tahsis edildi. Bir yıl önce planları ve yer tespiti yapılan projenin, yapım çalışmalarına hız verildi.
Tepkiler üzerine alan küçüldü
TEMS firması tarafından Defne ve Altınözü ilçeleri arasında kalan Sofular ve Kamberli mahallelerinde kurulması planlanan Hatay Biyokütle Enerji Santrali projesi, Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından 31 Mart yerel seçimlerinin hemen ardından tüm itirazlara rağmen oylanan 1/100 binlik kent planında çöp depolama alanı olarak belirlendi. Proje ilk başta 3 bin 500 dönümlük bir alanı kapsarken, bölgede arazileri bulunan yurttaşların itirazları sonucu, 2 bin dönümlük bir alana düşürüldü.
Proje belediyenin
Kent planının onaylanmasının ardından Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş imzası ile otobüs durakları ve kentin çeşitli yerlerinde bulunan reklam panolarına “Hatay’a Biyokütle Enerji Santrali Geliyor” afişleri asılırken, kentte bulunan ekolojistler tepki gösterdi. Projenin Hatay’ın doğası için felaket anlamına geldiğini söyleyen ekolojistler, projenin durdurulmasını ve bir daha gündeme gelmemesini istiyor.
‘Hastalıklardan başka bir şey getirmeyecek’
Asi Su Havzası üzerinde yapılacak olan projenin toplam maliyetinin 16 milyon dolar olarak belirlendiği öğrenilirken, projenin hayata geçmesinden itibaren sadece 4 yıl içinde kendini amorti edeceği ve kar elde edeceği belirtiliyor. Ancak konunun uzmanları, projenin doğaya vereceği zararın karından çok daha büyük olacağı ve elde edilen karın ise Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve yandaşlarına kalacağı görüşünde. Uzmanlar, projenin Hatay halkına ise kirletilmiş bir doğa ile hastalıklardan başka bir şey getirmeyeceğini belirtti.
Yıkıcı etkileri olur
Projenin yapılacağı alanda arazileri olan Avukat Suphi Zarif ve Avukat Ali Habip, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na dilekçe yazarak projeden vazgeçilmesini istedi. Söz konusu dilekçede, yapımı planlanan katı atık tesisleri ile Biyokütle Enerji Santrali’nin, Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 6’ncı Bölge Müdürlüğü’nün 27 Aralık 2019 tarih ve 38292074-611.99-898431 sayılı cevap yazısında söz konusu alanın içme suyu amacı olan Harbiye Kaynakları Beslenim Alanı’nda kalması sebebiyle projenin belirtilen alanda gerçekleştirilmesinin uygun görülmediği belirtildi. Dilekçede, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dâhilinde DSİ tarafından tespit edilmiş 26 su havzası bulunduğu ve katı atık tesis alanı olarak planlanan alanın bu su havzalarından bir tanesi olduğu, söz konusu alanda katı atık tesisi kurulmasının, Kamberli, Sofular, Enek, Bozlu ve Harbiye mahalleleri üzerinde yıkıcı etkileri olacağı belirtiliyor.
‘Telafisi imkansız zararlar doğuracaktır’
Özellikle Harbiye mahallesinin turistik niteliği ve Harbiye Şelalelerinin katı atık tesisi nedeniyle ciddi zarar göreceğinin belirtildiği dilekçede, şunlara dikkat çekiliyor: “Harbiye’den elde edilen içme suyu, hem bu bölgede hem de Antakya’nın büyük bir bölümüne içme suyu olarak kullanılmaktadır. Bu kaynağın kirletilmesi, insan sağlığı üzerinde telafisi imkânsız zararlar doğuracaktır. Yukarıda açıklanan nedenlerle Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ 6’ncı Bölge Müdürlüğü’nün uygun bulmamasına rağmen söz konusu alanın 1/100 binlik planda katı atık tesis alanı olarak gösterilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Katı atık tesisini kurmakta ısrar eden kamu görevlileri, Türk Ceza Kanunu’na göre suç işlemektedir. Söz konusu alanın 1/100 binlik planda gösterilen katı atık tesis alanından çıkartılmasını arz ve talep ederiz.”
Dilekçeye cevap verilmedi
Büyükşehir belediyesine gönderdikleri bu dilekçeye belediyenin 60 gün içinde cevap vermesi gerektiğini belirten Zarif, ancak aradan 40 gün geçmesine rağmen henüz olumlu ya da olumsuz bir cevap alamadıklarını, 60 gün geçtikten sonra idare mahkemesine başvuracaklarını söyledi. Konuya ilişkin belediye yetkilileri ile yaptıkları görüşmeyi de aktaran Zarif, belediye yetkililerinin ne pahasına olursa olsun bu projeyi tamamlayacaklarını söylediklerini aktardı.
‘İzin verilmemeli’
Enerji santralinin kurulmaması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını söyleyen Defne Halk İnisiyatifi yetkililerinden Hülya Kavuk, projenin hem doğa yaşamına, hem de insan sağlığına zararlı olduğunu söyledi. Konu hakkında bölge halkını bilgilendirmek için çalışmalara başladıklarını aktaran Kavuk, bu anlamda bir bilinç yaratıp, projenin yapımına izin vermeyeceklerini ifade etti. Kavuk, belediyenin bir hizmetmiş gibi halkın önüne koyduğu bu projenin kendi yandaşlarını zengin edeceğini, halka ise kocaman çöp dağları ve hastalıklar ile baş başa bırakacağını ekledi.
MA / Erdoğan Alayumat