Bitlis Çayı üzerinde 111,18 MW kurulu gücünde Baykan-I Barajı ile Baykan-II Barajı ve HES kurulması için adım atıldı
Daha önce planlama aşamasında bulunduğu duyurulan Baykan Barajı HES girişiminin, baraj ve HES sayısını 2’ye çıkararak Baykan1 Barajı, HES ve Baykan2 Barajı ve HES adlarıyla inşaata başlanacağı belirtiliyor. Dicle Havzası’nda, Siirt ili, Baykan ve Kurtalan ilçesi ile Bitlis ili Merkez ilçe sınırları içerisinde Bitlis Çayı üzerinde Ato Nakliye Madencilik Enerji şirketi tarafından 68 MW kapasiteli Baykan-I Barajı ve HES ile 34 MW kapasiteli Baykan-II Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurulmak isteniyor.
Dicle’de debi düşüyor
Gerçekleştirilmesi planlanan proje kapsamında sadece elektrik enerjisi üretileceği belirtilen HES’ler için devasa büyüklükte yapılacak olan ve 50 yıl ömürlü olacağı belirtilen barajlarla Dicle Nehri’nde debi düşmeye devam ederken, yöre halkı barajlar nedeniyle susuzlukla tanışacak. Tarih boyunca birçok uygarlığa beşiklik eden Dicle Nehri, üzerine yapılan baraj ve HES projeleriyle dereye dönüştürülürken, Dicle’yi besleyen akarsularda HES sayıları giderek artıyor. Bitlis Çayı’nda Baykan1 Baaj ve HES, Baykan2 Baraj ve HES için adım atılırken, aynı çay üzerinde Bitlis HES’in inşaatı ise halen sürüyor. Bitlis Çayı’nı besleyen Kezer Çayı’nda ise Şirvan Barajı inşa edilmiş durumda.
Botan Çayı ve Dicle
Siirt-Hakkari ve Siirt-Van sınırlarını oluşturan yüksek dağların derin vadilerinde toplanan sular ve Siirt Pervari yöresinin sularını toplayan Çatak Çayı ile Bitlis’in doğusundaki Beknovi, Kapılı ve Küran Dağları’nın sularını toplayan Büyükdere’yle Çukurça’da birleşerek Botan Çayı adını alır. Eruh yöresinin sularını toplayan Zorava Çayı’nı, kuzeyden Muş Güneyi Dağları’nın sularını toplayan Bitlis Çayı’nı alır. Bitlis Çayı, Botan Suyu’na karışmadan önce, Kavuşşahap Dağları’nın sularını toplayıp gelen Pınarca Çayı ile birleşir. Botan Suyu bu iki önemli akarsuyla birleştikten sonra, Çat Tepe’de Dicle Nehri’yle birleşir. Dicle Nehri büyüyerek akarken geçtiği her yere hayat verirken, son yıllarda baraj ve HES’ler Dicle’de debiyi düşürmüş ve adeta dereye dönüştürülmüş durumda.
EKOLOJİ SERVİSİ