15 sanatçının beraber ürettiği ‘Yukarıda sis aşağıda toz bulutu’ isimli sergi açıldı
İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Depo’da ‘Yukarıda sis aşağıda toz bulutu’ isimli sergi kapılarını açtı. Sanatçıların fikirlerini paylaşabileceği ve yeni iletişim ağları oluşturabileceği bir ortam yaratmak amacıyla oluşturulmuş sergi, yöntem olarak işbirliğine odaklanıyor.
Depo, 15 farklı disiplinlerden sanatçının İstanbul’da Ekim 2019’da üç gün boyunca bir araya gelerek üretiği işleri iki ay boyunca bu sürecin kayıt, kalıntı ve yapılarına ev sahipliği yapacak. Proje koordinatörlüğünü Aysu Arıcan’ın yaptığı ‘Yukarıda sis aşağıda toz bulutu’nun küratörlüğünü ise görsel sanatçılar Golnar Tabibzadeh ve Merve Ünsal üstleniyor. Tabibzadeh ve Ünsal süreç odaklı sergiye dair gazetemize konuştu.
‘Kolektiflik’
İlk olarak Ekim ayında bir araya geldiklerini söyleyen Ünsal, ilk buluşmanın bir tanışıklık ve ilişki kurma üzerine geçtiğini ifade etti. Ünsal, sözlerine şöyle devam ediyor: “Geçtiğimiz iki ay boyunca, yazışmalar, görüntülü aramalar oldu. Aynı şehirde yaşayan insanlar fiziksel olarak buluştu. Bu geçtiğimiz bir hafta boyunca da bir sürü fikir birikti. Birbirimizin üretimlerine yardım ettik. Hem de bir arada fikir üretik, üzerine çalıştık. Coğrafi bir kaygı var. Daha çok Türkiye ve İran’dan sanatçılar var. Ama tabi ki Türkiye ve İran’ın tanımı, Türkiye ve İran dışında yaşayan ama bu coğrafyalardan başka ülkelere göçmüş sanatçıların olduğu bir sergi.” Kolektif olarak çalışılmış bir sergi olduğunu söyleyen Ünsal, “Biraz içinde belirsizliklerin olduğu bir dönemde bu belirsizlikleri nasıl bir malzemeye dönüştürebiliriz diye düşündük. Onun için de hem içinde bulundumuz belirsizlik hem de kendi üretimlerimizdeki belirsizlikleri merkezine alan bir tutum sergilemeye çalıştık” dedi.
‘Bana iyi geldi’
Ünsal, serginin çıkış noktasının iyileştirme ve birlikte üretmeye dayandığını vurguluyor. Sanatın dönüştürücü, değiştirici potansiyeli olduğuna inandıklarını söyleyen Ünsal, “Kendimizi iyileştirirsek, birbirimizi iyileştirmeye başlarsak belki başkalarına dokunarak, onları da iyileştirme potansiyalimizin ortaya çıkacağına inanıyoruz” dedi. Ünsal sözlerine şöyle devam etti: “Böyle sergilere ev sahipliği yapan kurumların varlığı da önemli. Bu proje Anadolu Kültür ve Depo olmasaydı var olamazdı. Buradaki varlığımızın, bizi bir araya gelişimizin kendi adıma söyleyeyim bana iyi geldiğini söyleyebilirim.”
‘Beraber üretebiliriz’
Aynı zamanda projede yer aldığını söyleyen Tabibzadeh, sergi fikri ortaya çıktığında ünvanlarından ve kim olduklarından ziyade beraber üretmeye odaklandıklarını söyledi. Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan 15 sanatçının birara gelerek üretiği bir sergi olduğunu belirten Tabibzadeh,” İyileşmek ve sağılmak bu serginin en önemli temalarından. Bir araya geldik ve bu tema etrafında işler üretik. Bir araya gelişimizin nedeni birlikte üretmekten nasıl bir iş ortaya çıkacağına dair merakımızdı. Farklı yaşlardan ve yerlerden geliyoruz. Aslında bu süreçte üretimimizin nasıl bir şekilde sonuçlanacağına dair merakımızdı. Elbete Depo’nun mekanımız ve Anadolu Kültür’ün de ev sahibimiz olması bu işin üretilmesinde çok önemliydi. Bu kurumlara duyduğumuz güven bizim bu işi üretmemizi sağladı” dedi.
29 Mart’a kadar ziyarete açık olacak sergide yer alan sanatçılar: Sara Abri, Hedieh Ahmadi, Serminaz Barseghian, Şafak Çatalbaş, Didem Erbaş, Forough Fami, Ece Gökalp, Gözde İlkin, Ayfer Karabıyık, Gelareh Kiazand, Reyhaneh Mehrad, Neda Razavipour, Setareh Shahbazi, Golnar Tabibzadeh, Merve Ünsal, Derya Yıldız.
KÜLTÜR SERVİSİ