Abdullah Aysu
Dünyada ve Türkiye’de kutlanacak o kadar çok gün var ki, bazen yıl içinde aynı konuda iki kez kutlama bile yapılmaktadır. “Uluslararası Kooperatifçilik Günü” bunlardan biri. İnsanlar ister istemez “hangisi?” demek zorunda kalıyor.
Hangisi?
Dünyada, 1995 yılından beri her yılın temmuz ayının ilk cumartesi günü “Uluslararası Kooperatifler Günü- (UKG)” olarak kutlanmaktadır. Ancak Türkiye’de bazı kooperatif örgütler “Uluslararası Kooperatifler Günü” kutlamaları için 21 Aralık gününü tercih etmektedir.
Neden?
21 Aralık, 1844 yılında İngiltere’nin Rochdale kasabasında 28 dokuma işçisi tarafından kurulan ilk kooperatifin kuruluş tarihidir. Bu tarih Türkiye dışında başka hiçbir ülkede, -İngiltere dahil-, uluslararası kooperatifler günü olarak kutlanmıyor. 1895 yılında kurulan Uluslararası Kooperatifler Birliği- ICA ise 1923 yılından itibaren her yılın temmuz ayının ilk cumartesi gününü Uluslararası Kooperatifler Günü olarak kutlamaktadır. Bu gelenek halen sürmektedir. Ancak ICA daha sonra konuyu Birleşmiş Milletler-BM Genel Kurulu’na taşımış, BM Genel Kurulu da 16 Aralık 1992 yılında, ICA’nın 100. kuruluş yılına denk gelen 1995 yılından itibaren temmuz ayının ilk cumartesi gününü Uluslararası Kooperatifler Günü olarak kutlanmasını kararlaştırmıştır. BM bu kararı tüm üye devletlere bildirmiş ve ICA’nın 1927 yılından beri kutladığı temmuz ayının ilk cumartesi günü, BM ve üye devletler tarafından “Uluslararası Kooperatifler Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır. Bu kutlamalar her yıl belirlenen bir tema ile yapılmaktadır. Yani kutlamalar, farkındalık yaratmaya odaklı aynı zamanda. Bu yılın “Dünya Kooperatifçilik Günü” konusu/teması “Birlikte Daha İyisini İnşa Etmek!”
Kooperatifler değerlidir
Dünya Kooperatifler Günü’nün ne zaman kutlanması gerektiği elbette önemlidir. Ancak asıl önemli olan, kooperatiflerin Covid-19 pandemi krizini dayanışma ve esneklik ile nasıl karşıladıklarını ve topluluklara ekoloji merkezli bir iyileşme sunduklarının görülmesidir. Evet, gerçek şudur: Kooperatif çatısı altında kadınlar, gençler ve toplumun tüm kesimleri bilgi ve deneyim paylaşımı ile güçlenerek, dayanışma içinde çözümler üretebilir. Barışın, demokrasinin ve refahın artırılmasına katkı sağlayabilir. Bu yazı aracılığıyla kooperatifçilikten yana iradesini ortaya koyan, güç birliği yapan, oluşturdukları kooperatiflerin, kooperatif ortaklarının ve kooperatifçiliğe maddi manevi desteklerini esirgemeyen herkesin “Uluslararası Kooperatifçilik Günü” kutlu olsun.