Barolar, bir çok kentte genel kurulunu gerçekleştiriyor. Amed Baro genel kurulunda konuşan ÖHD Amed Şube Eşbaşkanı Gizem Miran, ‘Devletin Kürt sorununa yaklaşımı İmralı adasına yaklaşımıdır’ dedi
Amed, Ankara, Êlih (Batman), Şirnex (Şırnak), Mêrdîn ve daha birçok kentte barolar yeni yönetimlerini belirliyor. Yeni başkan ve yönetim kurulu üyelerinin belirleneceği genel kurullar başladı. Bazı kentlerde bugün seçimler yapılacak. Büyük kentlerde ise genel kurullar iki gün sürecek.
Amed
Amed Barosu’nun 2 gün sürecek 49’uncu Genel Kurul Toplantısı başladı. Genel kurulun yapıldığı Çand Amed salonuna, 28 Kasım 2015’te Sûr ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde katledilen Amed Barosu eski Başkanı Tahir Elçi’nin fotoğrafı asıldı. Çok sayıda avukat genel kurula katıldı.
Saygı duruşu sonrası genel kurul başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Amed Baro Başkanı Nahit Eren, kadınların ve çocukların katledildiği, yargının bağımsızlığının ciddi anlamda sorgulandığı bir süreci yaşadıklarını belirtti. Amed Barosu’nun bu hukuksuzluklara karşı ortaya koyacağı tutumun önemli olduğunu vurgulayan Eren, “Filistin’de 40 binin üzerinde kişi yaşamını yitirdi. Savaşın, çatışmanın, şiddetin en acı tecrübesini yaşamış halk olarak, insanların barış içerisinde yaşamasını sağlamakta sorumluluğu olan tüm kurumlara bu çatışmayı durdurma konusunda çağrıda bulunuyorum” dedi.
En ufak bir söylem bizi umutlandırıyor
Eren, siyasetteki gelişmelere işaret ederek, “Son günlerde Türkiye’de yeniden barışın ve çözümün konuşulması bizi ne kadar umutlandırdığını, beklenti içine soktuğunu gözlemleyebiliriz. Amed Barosu hiçbir zaman toplumun taleplerinden kendini uzak tutmadı, tutamaz da. Bu ülkenin toplumsal sorunlarının, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü açısından en ufak söylem bizi umutlandırıyor. Önümüzdeki günlerde yeni bir barış, çözüm sürecinin oluşabilmesi için Amed Barosu’na büyük sorumluluk düşmektedir. Amed Barosu’nun aynı şekilde Kürt sorunun çözümü konusunda sorumluluk alacağı bilinmektedir” diye kaydetti.
AİHM kararları uygulanmıyor
Türkiye’de hukukun üstünlüğünün askıya alındığını belirten Eren, “AİHM’in kararları mahkemeler tarafından uygulanmıyor. Sayın Demirtaş’ın, Kavala’nın tahliye edilmesi için verilen ihlal kararları bertaraf edildi. Amed Barosu bu zorlu koşullarda, Kürt hak hareketinin önemli temsilcisi olan avukatlarla birlikte gereken çalışmaları ve mücadeleyi sürdüreceğinden de kimsenin kuşkusu olmasın. Yanı sıra Kurdistan kentlerinde bizlerin seçilme hakkına da müdahale edildi. Önce Wan’da sonra Colemêrg’te Kürtlerin seçme hakkına müdahale edilmek istendi. Ama halklar buna gösterdiği direnişle, önümüzdeki günlerde de buna karşı çıkacağını gösterdi” dedi.
Cezasızlık politikaları
Cezasızlık politikasının özellikle Kürtler üzerinde yaygın bir politika olarak yürütüldüğüne dikkat çeken Eren, “Ömrünü insan hakları mücadelesine adayan Baro Başkanımız Tahir Elçi buna örnektir. İsteksizlikle dava açıldı ama aynı isteksizlik yargılama sürecinde de devam etti. Tahir Elçi dosyası cezasız bırakılmak istendi. Bu mesaj aslında Tahir Elçi’nin çizdiği, savunduğu ve Kürtlere karşı bu ülkede savunma yapan her insan hakları savunucusuna karşı verilen bir mesajdı. Kürtlere bu mesajı göstermek için bu kararı verdiğini iyi biliyoruz. Tahir Elçi dosyasının cezasız kalmaması için mücadele verdik, bundan sonra da hem baro olarak hem de dostları olarak mücadele vereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın” şeklinde konuştu.
En hassas olduğumuz yer rengimiz, dilimizdir
Halay, şarkı ve sloganların dahi suç sayıldığı ve insanların bu nedenle tutuklandığına dikkati çeken Eren, “En hassas olduğumuz yer rengimiz, dilimizdir, kültürümüzdür. O yüzden bu saldırıların altında da Kürt meselesinin altındaki çözümsüzlüğün yattığını çok iyi biliyoruz. Kürtler cezaevinde tecrit altında tutuluyor, ölüme mahkum ediliyor. Uzun cezalarla cezaevinde tutuluyor. Biz Amed Barosu olarak 2 yıl süreç içerisinde hak, hukuk mücadelesiyle bu haksızlıklara karşı durmaya çalıştık. Amed Barosu’nun mücadele geleneğiyle sesimizi çıkarmaya devam ettik. Bundan sonra baronun geçmişten gelen bu geleneği sürdüreceğinden kaygımız yok” ifadelerini kullandı.
Sonrasında Amed Barosu’nun çalışmalarını içeren bir video sunumu yapıldı. Genel kurul, baronun faaliyet raporuyla devam ediyor.
Baro seçimleri yarın gerçekleşecek. Baro başkanlığı için Abdulkadir Güleç ile Barış Yavuz yarışacak.
Kurulda, faaliyet raporlarının okunması ardından meslekte 25 yılını dolduran avukatlara plaket verildi. İlk plaket Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutsak olan eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a verildi.
Bu baronun üyesi olmak bedel vermektir
Plaket alan DEM Parti Milletvekili Serhat Eren, “Kürt halkının avukatlığını yaptığı için, diline, kültürüne, tarihine sahip çıktığı için çok fazla baskılara uğradı. Tahir Elçi bu nedenle katledildi. Bu baskılara, saldırılara rağmen, soruşturmalara, davalara, tutuklamalara, sürgünlere rağmen Amed Barosu bu mücadeleci kimliğinden ödün vermedi ve vermeyecek” dedi.
Plaket alan siyasetçilerden Ayla Akat Ata, “Bu baronun bir üyesi olmak ayrıcalık ve fedakârlıktır. ‘Bedel yarışında bende varım’ demektir” dedi.
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Amed Barosu bir kimliğin, bir halkın barosudur. Amed Barosu siyaset yapar ama bu halk için yapar” ifadelerini kullandı.
Sadece mahkeme salonunda değil her yerde mücadele
Amed Barosu Kadın Hakları Merkezi adına konuşan Avukat Canan Talay, “Kadın hakları mücadelesi veren bizler, kurumların içine kök salmış ayrımcılıklarla da mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Şiddet toplumun her katmanında yeniden yürütülen bir politikadır. Bu mücadeleyi sadece mahkeme salonunda değil, baro içinde de sürdürmek zorundayız. Baroda cinsiyetçi pratiklerin tamamen son bulmasını istiyoruz” diye belirtti.
En ağır ihlal İmralı’da yaşanıyor
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şube Eşbaşkanı Gizem Miran ise, “Ülke yönetiminin dönüştürüldüğü rejim, başta Kürtler ve kadınlar olmak üzere işçilere emekçilere, ezilenlere ve tüm ötekilere karşı işlenen yüzlerce suçun “faili” olmaya devam ediyor. Yanı başımızda gerçekleşen Sûr ve Cizir süreçleri, kadın katliamları, yargı tacizleri bunun en başat örneklerindendir” dedi.
Düşünce ve ifade özgürlüğü hakkını, örgütlenme ve demokratik siyaset hakkını kullanan kadınların, siyasetçilerin, aydınların, gazetecilerin ve bütün muhaliflerin infaz yasasındaki tüm aleyhe düzenlemelerin mağduru edildiğini söyleyen Miran, “Bunun en ağır örneği İmralı Ada Hapishanesi’nde bulunan Sayın Abdullah Öcalan, Sayın Hamili Yıldırım, Sayın Ömer Hayri Konar ve Sayın Veysi Aktaş nezdinde uygulanmaktadır”” şeklinde konuştu.
Anayasal haklar talep edilecek
PKK Lideri Abdullah Öcalan ile diğer 3 tutsaktan 43 aydır hiçbir haber alınamadığını hatırlatan Miran, “Sayın Öcalan’a yönelik bu ağır tecrit ve hukuki izahı olmayan bu politikalar; tam da yukarıda bahsettiğimiz sorunlarla çok yakından bağlantılıdır. Devletin Kürt sorununa yaklaşımı İmralı adasına yaklaşımıdır. Demokratik barışçıl bir toplumsal yapının inşasını, hukukun uygulanmasını, yasal ve anayasal haklarının tanınmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Miran’ın konuşmasının ardından ellerinde Kürtçe ve Türkçe “Kadın ve çocuk cinayetleri politiktir” yazılı pankartla kürsüye çıkan kadınlar, “Jin, jiyan, azadî” ve “Kuştina jinan polîtîke/Kadın ölümleri politiktir” sloganları attı.
Kurul toplantısı konuşmalarla sürüyor.
Êlih
Êlih Barosu, yeni başkan ve yönetimini belirlemek üzere 18. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştiriyor. Başkanlık için 4 aday yarışıyor. Abdülhamit Çakan ve Teyyar Ekmen, listeyle seçime katıldı. Jan Arin Arı ve Nuri Mehmetoğlu ise, herhangi bir listeye bağlı olmadan seçime katılıyor.
Tahir Elçi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen genel kurula, Êlih Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük’ün yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden çok sayıda kişi katıldı. Genel kurul, faaliyet raporunun okunmasıyla başladı.
Şırnex
Şirnex Barosu, 11’inci Olağan Genel Kurulu’nu Şırnak Üniversitesi’nde bulunan konferans salonunda gerçekleştiriyor. Kurulun yapıldığı salona, Tahir Elçi’nin fotoğrafının yer aldığı “Em te ji bîr nakin” yazılı pankart asıldı. Çok sayıda avukat kurula katıldı.
Başkan adayları Abdullah Fındık, Kadri Akgün ve İdris Güzel’in konuşmalarının ardından oylama yapılacak.
Mêrdîn
Mêrdîn Barosu’nun 18’inci Olağan Genel Kurulu başladı. Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde başlayan kurula çok sayıda avukat katıldı. Mevcut başkan İsmail Elik ile Ahmet Duyan, Hakan Geleri ve Medeni Ayhan başkanlık için yarışıyor.
Elik, yaptığı açılış konuşmasında, adalete erişim hakkı ve avukatların mesleki sorunlarına dikkat çekti. Elik, baroların insan hakları mücadelesi vermesi gerektiği vurgulandı.
Açılış konuşmasının ardından divan oluşturuldu.
HABER MERKEZİ