15 Mayıs Kürt Dili Bayramı dolayısıyla birçok kentte yapılan yürüyüş ve açıklamalarda, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talep edilirken, ‘her halkın ve kişinin anadilinde eğitim görme hakkı vardır’ denildi
Kürt Dil Bayramı Günü dolayısıyla birçok kentte eylem ve etkinlikler sürüyor. Birçok kentte yapılan açıklamalarda Kürtçeye yönelik baskılara dikkat çekilirken, “Kürtçe resmi ve eğitim dili olsun” talebi yeniden dile getirildi.
Amed
Amed Barosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed şubeleri, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı. Amed Barosu Kürtçe Komisyon Başkanı Mehmet Fidan, Kürtçeye hep birlikte sahip çıkılması ve korunması gerektiğini vurguladı. Fidan, bu sorumluluğun herkesin üzerinde olduğunu da belirtti.
Riha
ÖHD Riha Şubesi ile Riha Barosu, Urfa Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Riha Barosu Anadil Komisyonu üyesi Sedat Gül, Kürtçeye dönük saldırılara dikkat çekerek, “Kürtçe her yerde yasak. Kürtçe hala resmi eğitim dili değil. Birçok ülkede birden fazla dil resmi dil olarak kabul ediliyor. Biz de avukatlar olarak asimilasyona son verilmesi ve Kürtçenin resmi dil olmasını talep ediyoruz” diye konuştu. Açıklama alkışlar ile son buldu.
DEM Parti Wêranşar İlçe Örgütü, ilçe binası önünde basın açıklaması yaptı.
İstanbul
ÖHD İstanbul Şubesi, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Kürtçe “Kürtçe resmi ve eğitim dili olmalı” yazılı pankartın taşındığı açıklamada, basın metnini ÖHD üyesi İhsan Aytuç okudu. Kürt Dil Bayramı’nın tarihçesini anlatan Aytuç, ayrıca Kürtçenin resmi dil olması için ÖHD olarak bir kampanya başlatacaklarını aktardı.
Êlih
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Êlih şubesi ve Êlih Barosu da, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla açıklama yaptı. Adliye önünde yapılan açıklamaya, çok sayıda avukat katıldı. ÖHD Üyesi Med Rizgar Akman, Kürt dilinin Kürtlerin varlığı ve kimliği olduğunu söyleyerek, “Yeni Anayasa’da Kürtçenin statüsü olmalı” dedi.
Êlih’teki birçok sivil toplum örgütü de, Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği (ARİ-DER) öncülüğünde Yılmaz Güney Parkı’nda açıklama yaptı.
Mersin
Mersin’de ÖHD, İHD ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) şubeleri, ortak basın açıklaması yaptı. Mersin Adliyesi önünde çok sayıda avukatın katılımıyla açıklama yapan ÖHD Üyesi Şilan Türk, anadilde eğitim hakkının hem toplumsal bir hak hem de kişisel bir hak olduğuna dikkat çekerek, “Yani her halkın ve kişinin anadilinde eğitim görme hakkı vardır. Bu hak, uluslararası hukukta insan hakkı olarak tanınmış ve birçok uluslararası bildiri ve anlaşmalarla kararlaştırılmıştır” diye konuştu.
Ankara
ÖHD Ankara Şubesi, Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamanın yapıldığı alanda “Mafê perwerdehîya bi zimanê zikmakî mafekî mirovî ye – Anadilde eğitim insan hakkıdır)” yazılı pankart açıldı. Açıklamayı ÖHD üyesi Avukat Dilan Denizhan yaptı. Denizhan, her bireyin ve dilsel topluluğun kendi anadilde eğitim görme hakkı olduğunu, bu hakkın uluslararası hukuk düzeninde bir insan hakkı olarak tanındığını belirtti. Açıklamanın ardından ÖHD üyesi Şevin Kaya, Kürtçenin resmi dil olması için avukatlar olarak imza kampanyası başlattıklarını duyurdu.
Wan
Arsisa Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA), İHD, TJA, Destar Dergisi, HDP, DBP, DEM Parti, Emek ve Demokrasi Platformu, ortak açıklama yaptı. Burada konuşan DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eş Sözcüsü Heval Dilbahar, “Bugün Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması için halen çağrı yapıyorsak bu, ülkenin ayıbıdır. Etkinliklerimizin yapılmasını bile yasaklıyorlar. Bu faşizmi kınıyor ve dil mücadelesi vermekten geri adım atmayacağız” dedi.
Wan Barosu Kürtçe Dil Komisyonu ile ÖHD Wan Şubesi Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu da, adliye önünde açıklama yaptı.
Erzirom
DEM Parti Erzirom İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. DEM Parti Milletvekili Meral Danış Beştaş. “Başta Kürt dili olmak üzere tüm diller üzerindeki engeller kaldırılmalıdır. Çünkü dil bir insanın varlığıdır, kimliğidir ve tarihidir. Bu nedenle her şey dil ile ifade edilir” dedi.
Mûş
Mûş merkez ve ilçelerinde 15 Mayıs dolayısıyla yürüyüş ve açıklamalar yapıldı. Gimgim, Kop ve Milazgir ilçelerinde de açıklama yapıldı.
Colemêrg
Colemêrg ve ilçelerinde açıklama yapıldı. Colemêrg merkezde DEM Parti önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. DEM Parti İl Eşbaşkanı Kadir Şahin, “Kürt dili, Kürt milletinin ve insanlığının en temel, kadim ve zengin değeridir. Tarihte sosyal yaşamın ve birçok farklı dil ve kültürün kaynağı olmuştur. Kürt dili, Kürtlerin varlığıdır, kimliğidir, namusudur, ulusal kimliğidir” dedi.
Gever (Yüksekova) ilçesinde parti binasının bulunduğu sokakta çok sayıda kişinin katılımıyla açıklama yapıldı. Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde parti binası önünde açıklama yapıldı.
Kaynak: MA