Siirt’teki Berfin Kadın Danışma Merkezi’nden şiddete uğrayan kadınlara destek geldi: Bize ulaşabilirsiniz
Ülkede görülen salgının ardından yetkililerden “evde kal” çağrısı ile birçok kesim evde kalarak tedbir almaya çalışıyor. Evde kalmanın yanı sıra birçok ülkede olduğu gibi Türkiye ve bölgede de kadın şiddeti ve katliamı arttı. Siirt Belediyesi bünyesinde açılan Berfin Kadın Danışma Merkezi, kadın şiddetine dikkat çekmek için video hazırladı.
Berfin Kadın Danışma Merkezi Sorumlusu Sohbet Altan Çetin, karantinanın ev içinde kadının yaşayabileceği her türlü kötü muameleye maruz kalması anlamına geldiğine değinerek, bu durumun aynı zamanda destek alabileceği kaynaklardan mahrum kalması anlamına geldiğini söyledi. Danışman merkezlerinde psikolog, sosyolog ve kadın çalışanlar olarak şiddet tehdidi alan tüm kadınların yanında olacaklarına dikkat çeken Çetin, “Özellikle bugünlerde görünmez ve etkisiz olduğunuzu düşünmeyin. Pandemi sizi asla umutsuzluğa sürüklemesin. Kadınlar olarak birbirimizin elinden tutacağız ve güç vereceğiz” diye konuştu.
‘Kadınların sesine ses olacağız’
Danışma merkezi sosyoloğu Emine İnan, evde kalmanın sonucu olarak aile içi şiddetin gittikçe arttığını kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada her üç kadından birinin cinsel veya fiziksel şiddete uğradığını belirten İnan, “Yaşanan afetler, savaşlar ve salgın dönemlerinde cinsiyete dayalı şiddet riski artmaktadır. Bu süreçte Berfin Kadın Danışma merkezi olarak kadınların yanında olacağız. Seslerine ses olacağız” ifadelerine yer verdi.
‘Evlerde kolektif etkinlikler’
Danışma merkezinde klinik psikolog olan Zelal Ekdi, “Bu süreçte ev içinde yapacağımız etkinliklere çocuklarımız ile birlikte dahil olmalıyız. Ev içinde yapılan etkinlikleri aile içerisinde kolektif olarak yürütebilmeliyiz. Nefes egzersizliği, puzzle yapma, müzik dinleme, film izleme ve spor yapma gibi etkinlikler yapılmalıdır” diyerek kolektif çalışmanın aile içi şiddeti ortadan kaldırabileceğini belirtti.
‘Şiddete maruz kalmasınlar’
Danışma merkezinde el sanatları eğitmeni olan Dilan Oğuz ise, kadınların şiddet gördükleri anda ne yapması gerektiğine dikkat çekti. Oğuz, “Kadınlar 0 484 223 2352 numarayı arayarak her türlü sorununuzda bize ulaşabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.
SİİRT