İSİG tarafından 2019 yılı iş cinayetleri rapor açıklandı. Buna göre 2019 yılı içinde en az bin 736 kişi hayatını kaybetti. ISİG Meclisi adına açıklama yapan avukat Onur Deniz, her ay rapor hazırladıkları vurgulanarak, “Gördüğümüz şu; İşçi ölümlerini, yaralanmalarını ve meslek hastalıklarını önlemek için devlet ve sermaye hiçbir adım atmıyor. Aksine işçilerin çalışma koşulları daha da kötüleşiyor ve üç otuz paraya önlenebilecek ölümlere davetiye çıkarılıyor. Birinci dertleri tabi ki daha fazla para kazanmak” dedi.
En çok ölüm İstanbul’da
Yerel basın, sendika ve haberlerden topladıkları veriler sonucunda bin 736 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği belirtildi. Hayatını kaybedenlerden 115’nin kadın, en az 67’sinin ise çocuk olduğu belirtildi. Yine hayatını kaybedenlerden 112’sinin mülteci olduğu vurgulandı. Kentlere göre cinayetlerinde verildiği raporda, İstanbul’da 181, İzmir’de 74, Antalya’da 72, Kocaali’de 71, Bursa’da 66 ve Ankara’da ise 56 işçinin hayatını kaybettiği ifade edildi.
Tarım sektörü ilk sırada
Sektörlere göre de ölümlerin verildiği raporda, tarımda 442, inşaatta 336, taşımacılıkta 234, belediye ve genel işlerde 105, ticaret ve büro alanında 104, metalde 70, madenlerde 63 ve enerji alanında 50 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, “Tehlikeli işlerde çalışanlar-ki ilk akla gelen maden işçileri – ailesiyle vedalaşmadan işe çıkamıyor. Peki, iktidar, bürokrasi ve patronlar ne diyor? Kaza, kader, fıtrat, güvensiz davranış, eğitimsizlik v.b. Bizler ise bu anlayışa hayır diyoruz. Bu cinayetlerin nedeni neoliberal düzenin ucuz ve güvencesiz istihdam politikaları ve sermaye birikim stratejisidir” denildi. Açıklama katılan HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise, “İktidar ve patronlar işçiye ölüm ve sefalet sunuyorlar” dedi. Piroğlu, “Patronlar karından vazgeçerse iş cinayetleri azalacak” diyerek bu cinayetleri azaltacak durumun işçilerin güçlerini birleştirmelerinden geçeceğini söyledi.
İSTANBUL