Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2021 yılında dünyanın bütün bölgelerinde hem sel hem de kuraklık açısından aşırı durumların yaşandığını ve milyarlarca insanın içme, sulama ve kullanım amaçlı suya erişiminin yetersiz kaldığını belirtti
WMO, ilk kez yayınladığı yıllık Küresel Su Kaynaklarının Durumu Raporu iklim, çevre ve toplumsal değişikliklerin Dünya’nın tatlı su kaynaklarına olan etkilerini değerlendirdi.
3.6 milyar insan susuz
WMO raporuna göre yılın en az bir ayında 3.6 milyar kişi tatlı su kaynağına erişimde yetersizlikle karşı karşıya kalıyor. Bu rakamın 2050’de beş milyar kişiye yükseleceği tahmin ediliyor. Raporda 2001 ve 2018 yılları arasında yaşanan afetlerin yüzde 74’ü su ile bağlantılı felaketler görülürken, 2021’de ise dünyanın bütün bölgelerinde yıkıcı su anormallikleri yaşadı. Batı Avrupa’da rekor kıran seller meydana gelirken, Paraguay ve Brezilya’nın güneyinde nehirlerdeki su seviyesi tüm zamanların en düşük düzeyine indi.
Yer altı sularında aşırı çekilme
Raporu paylaşan WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas iklim değişikliğinin etkilerinin genellikle sular aracılığıyla hissedildiğini belirterek, “Daha yoğun ve sık kuraklıkların, daha aşırı sel, daha düzensiz mevsimsel yağışların ve buzulların daha hızlı erimesinin” görüldüğü vurgulandı. Bazı noktalarda yer altı sularındaki aşırı çekilmenin sulamadan kaynaklandığına dikkat çekildi. Rapor ayrıca dünyanın en büyük doğal tatlı su rezervi olan kriyosfer yani buzullar, karlar ve donmuş toprak gibi yeryüzünde donmuş halde bulunan su kaynaklarındaki değişimin gıda üretimi, sağlık ve doğal dünyayı etkilediğine dikkat çekti.
EKOLOJİ SERVİSİ