AKP’nin Kızılcahamam’daki toplantısında Erdoğan ve Çelik, ‘İkinci reform paketini’ hazırladıklarını söyledi. Henüz yasalaşmayan ve çokça eleştirilen birinci paket gibi, daha şimdiden ikincisinin de sorunları çözmeyeceği belirtiliyor
AKP, parti içi kriz, rahatsızlık ve istifaların gündemde olduğu bir süreçte Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde “29. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirdi. Muhalefeti susturmaya, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik ise operasyon tehditlerini gündeme getiren AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, “yeni yargı reformu” henüz Meclis’te genel kurulun gündemine gelmemişken ikinci bir “paketin” geleceği açıklaması yapmıştı.
Erdoğan’ın ardından da AKP Sözcüsü Ömer Çelik bir açıklama yaptı. Yeni yasama yılında Meclis’te “yargı reformu” gibi “kapsamlı” paketlerin inceleneceğini belirten Çelik, “Bunun tabii uzlaşmayla gerçekleşmesini arzu ediyoruz ama tabii bu tartışılacaktır, sayın milletvekilleri bu konulardaki kanaatlerini belirteceklerdir” dedi.
Erdoğan’ın “ikinci reform paketini hazırlıyoruz” açıklamasının devamını yapan Çelik, “Bireysel hak ve özgürlüklerin artırılmasıyla ilgili bir çalışmanın da söz konusu olacağını söyledi. Türkiye’ye yargı ve hukuk yönünde içeriden ve uluslararası alandan gelen eleştirileri görmezden gelerek “haksız” olarak değerlendiren Çelik, “Ama reform sürecimizi sürdürüyoruz. Hem bireyin hak ve özgürlüklerinin artırılması, en önemlisi de ifade özgürlüğünün genişletilmesi bakımından burada güçlü kalemler yer alacak” iddiasında bulundu.
“Yeni bir insan hakları eylem planı hazırlanacak. İktidarlarımız dönemine damgasını vuracak işlerden bir tanesi olacak” diyen Ömer Çelik, buna çok önem verdiklerini vurguladı. Çelik, “İnsan hakları eylem planı, aynı şekilde bizim evrensel dünyaya karşı hangi standartlarla baktığımızı, evrensel dünyadaki standartlara karşı cevabımızın ne olduğunu, bununla ilgili nasıl bir uyumlaştırma içinde olduğumuzu gösterecek” dedi. Daha sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu dokunulmazlığının kaldırılması yönünde tehdit etmesine ilişkin de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, MYK toplantısında AKP’nin yetkili kurullarında değerlendirmeler yaptığını söyledi. Çelik de HDP’yi hedef alarak CHP’yi eleştirdi.
Paketlerle olmaz
AKP, iktidarının son zamanlarda başka ekonomi olmak üzere yargı ve diğer alanlarda ardarda paketler ve planlar açıklıyor. Birbirinin tekrarı olan paketlerle yaşadığı krizi örtmeye çalışan AKP’nin en son Meclis’e getirdiği ancak henüz genel kurul gündeminde görüşülmeyen “yargı reformu” paketinin ardından Erdoğan ve Çelik tarafından hazırlanacağı belirtilen bu paketin de sorunları çözmeyeceği tam tersine krizi örtme girişimi olduğu değerlendiriliyor.
Köklü değişim isteniyor
AKP’nin hazırladığı ve 1 Ekim’de başlayan yeni yasama yılında Meclis’e sunduğu “Yargı reformu” paketine HDP başta olmak üzere CHP ve diğer muhalefet partilerinden yoğun eleştiriler gelmişti. HDP, Türkiye’de yargı sorunlarının reformlarla değil, köklü Anayasa değişikliği ile olması gerektiğini belirtiyor. HDP bu çerçevede uzun süredir hazırlıklar yapıyor. Partiler, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri, hukukçular ve toplumun bir çok kesimleri ile görüşmeler gerçekleştiren HDP, Demokratik Anayasa hazırlıkları yapıyor. CHP ise HDP, Demokrat Parti, Saadet Partisi gibi partilerle reform paketi hazırlıkları yapıyor.
1. ’si gelmeden 2. ’sini vaat etti
AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan önceki gün Meclis’e gelen “yargı reformu” paketine ilişkin, “Amacımız böylesine önemli bir konunun komisyonlardan ve Genel Kurul’dan mümkün olan en geniş uzlaşmayla geçmesidir. Böylece milletimizin adalet ve hukukun işleyişinde etkinliğin sağlanması beklentisine en tatminkar cevabı verebileceğimize inanıyorum. Şimdi reform belgesi çerçevesindeki ikinci paketin hazırlıkları yapılıyor.” demişti.
HABER MERKEZİ