Çorum’un Laçin ilçesinde bulunan ve olağanüstü doğası ile tanınan Yeşil Göl, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle turizm alanına dönüştürülürken, doğal yapısı yok olacak
Çorum merkeze 32, Laçin ilçesine ise 2 kilometre mesafede bulunan Yeşil Göl, habitatı ve zengin ekosistemiyle Orta Karadeniz’in özel yerlerinden biri olarak biliniyor. 2019 Yılı Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Laçin Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’na (OKA) sunulan “Yeşil Göl” başlıklı proje, OKA tarafından onaylanarak ihalesi 28 Nisan’da 1 milyon 270 bin TL bedelle yapıldı.
İlin gelir kaynağı
Çorum Valiliği açıklamasında, “Proje kapsamında bölgemizde doğa turizminin ve istihdamın canlandırılması amacıyla, Laçin sınırlarında Köse Dağı’nda orman içerisinde yer alan doğa harikası Yeşil Göl Mesire Alanı’nda restoran, kafeterya, yöresel ürün satış yerleri, çocuk oyun parkı, otopark, iskele, yapay şelale, yürüyüş yolu, koşu ve bisiklet yolları yapılması planlanmaktadır. Yeşil Göl olarak bilinen, ilçeye yakın mesafede, dağın eteğinde yüksek bir noktadaki bu gölün, eşsiz manzarası, bitki örtüsü ve doğal güzellikleriyle adeta saklı cennet, hayata geçirilen bu proje ile turizme kazandırılması ilimiz için önemli bir gelir kaynağı olacaktır” denildi.
Uzun Göl olacak
Kapitalizmin meteforu olarak adlandırılan turizm girişimleri, doğallığıyla korunması gereken alanları metalaştırdığı gözlenmektedir. En son Salda Gölü ve Olimpos’un koruma statüleri düşürülerek turizme açılması halen gündemimizde yer alırken bunlara bir de Yeşil Göl eklendi. Bir süre öncesine kadar doğal yapısını koruyabilen Yeşil Göl, Trabzon’daki Uzun Göl’e benzeyeceği Çorumlular tarafından ifade ediliyor. Kalkınma ajanslarının varlık nedeni sermayeye alan açılmasını sağlamak olduğu biliniyor. Böyle bir projeyi de bu nedenle desteklediği anlaşılırken, bu girişimden Yeşil Göl ve bulunduğu ekosisteme katkısı ortadan kalkacak ve seyirlik kirli bir göle dönüşecek.
ÇORUM