Astronomi uzmanları, ‘yaşanabilir bölge’ olarak adlandırılan gezegenin atmosferinde ilk kez su bulunduğunu açıklayarak, ‘Eve telefon eden ET’ler olmayabilir ama bazı mikroplara ve başka basit canlılara ulaşacağız’ dedi
Astronomi uzmanları, yaşanabilir bir gezegende ilk kez suya rastladıklarını bildirdi.“Yaşanabilir bölge” ifadesi, bir yıldızın çevresindeki bir gezegende, sıcaklıkların suyun sıvı halde kalması için yeterince yumuşak olduğu bölgeler için kullanılıyor.
Araştırmanın sonuçları, Nature Astronomy (Doğa Astronomisi) isimli bilim dergisinde yayımlandı.
BBC Türkçe de yer alan habere göre K2-18b olarak adlandırılan gezegende bulunan suya dair verilerle bilgisayar modellemesi yapıldığında, gezegenin atmosferinin yüzde 50’sinin su olabileceği sonucuna varıldı.
Dünyanın iki katından biraz daha büyük olan gezegende sıcaklık, 0 ile 40 Celcius dereceleri arasında değişiyor.
Araştırma ekibinin üyelerinden Dr. Angelos Tsiaras, “Bu inanılmaz derecede heyecan verici haber, bizi temel bir sorunun yanıtına daha da yakınlaştırıyor: Dünya tek bir tane mi?” ifadelerini kullandı.
University College London’dan (UCL) araştırmaya öncülük eden Profesör Giovanna Tinetti, gezegende su bulunmasını “akıllara durgunluk veriyor” diye nitelendirdi.
‘İlk kez bir gezegende su bulduk’
Tinetti, “İlk kez, hava sıcaklığının yaşamın devamı için uygun olduğu bir yıldızın çevresindeki yaşanabilir bölgede, bir gezegende su bulduk” dedi.
Edinburgh Üniversitesi’nden Dr. Beth Biller de uzaktaki bir gezegende yaşam olup olmadığına dair kanıtlara bir süre sonra ulaşılabileceğini söyledi:
“Bu tüm insanlık için köklü bir değişiklik olacak. Eve telefon eden ET’ler olmayabilir, muhtemelen bazı mikroplara ve başka basit canlılara ulaşacağız. Sadece bu kadar bile olsa, bu çok büyük bir şey.”