IŞİD’in 2014’te Şengal’e saldırısında kaçırdığı kadınları çoğunu Türkiye’de tuttuğu ortaya çıkmıştı. Son 3 yıldır Ankara’da tutulan Êzidî bir kadın daha ailesinin ödediği fidye ile kurtarıldı. Rojda için IŞİD’lilere 8 bin dolar ödendi
IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’e saldırısında binlerce Êzidî kadın kaçırılmış, bu kadınlardan bazıları yıllar sonra kurtarılmıştı. Kurtarılan kadınların çoğunun Türkiye’de yaşayan IŞİD’lilerin elinde olduğu ortaya çıkmıştı.
Kısa Dalga isimli internet sitesinde yayımlanan Hale Gönültaş’ın haberine göre; 23 yaşında bir Êzidî kadının Ankara’nın Kazan ilçesine bağlı Saray Mahallesi’nde yaklaşık üç yıldır IŞİD’liye ait bir evde tutulduğu açığa çıktı. Güvenliği nedeniyle Rojda ismiyle anılan kadın, Kanada’da bulunan akrabalarının IŞİDli 8 bin dolar ödemesiyle kurtarıldı.
Kendini öldürmek istedi
Rojda, IŞİD’in 2014’te Şengal’e saldırısında köyleri basıldığında annesi ve üç kız kardeşiyle birlikte bir pikaba bindirilir. İlk üç hafta annesi ve kardeşleriyle bir arada tutulur. Daha sonra Rojda ve kardeşleri annelerinden ayrılır, o günden sonra da onlardan da haber alamaz. İki yıla yakın süre boyunca Musul ve Suriye’nin Rakka kentinde çok sayıda IŞİD’liye satılan ve tecavüzün yanı sıra fiziksel şiddete de uğrayan Rojda, en son bir IŞİD’li tarafından araçla Rakka’ya üç buçuk saat uzaklıktaki Mayadin’e götürülürken yaşamına son vermek ister. Hızla giden pikabın kapısını açarak kendini boşluğa bırakan Rojda, bir aracın altında kalır ve iki bacağında kırık oluşur. Tedavi için IŞİD’li kadınların yönettiği Mayadin’de bir eve getirilir. Rojda bu evde uzun bir süre kalır…
Rojda: Bir hissim yoktu
Rojda’nın aktardığına göre; evi Türkiye ve Cezayirli iki kadın idare etmektedir. Kadınlar Rojda’yı İslam’ın temel ilkelerini yerine getirmesi için zorlarken, fiziksel şiddet de uygular. Rojda o günlerdeki psikolojik durumunu “Boşluk. Bir hissim yoktu” kelimeleri ile tanımlıyor.
Birçok kadın ve çocuk esir
Rojda ve diğer Êzidî kadınlar bir gün bodrumdan çıkarılır. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak bitkin haldedirler. Kısa bir süre sonra 4 Êzidî kadın ve birden fazla Êzidî çocuk IŞİD’li erkekler tarafından Deyrzor’a götürülür. Kadınlar farklı farklı evlere yerleştirilir. Birkaç hafta sonra Rojda’yı Mısırlı bir IŞİD’li satın alır. Bir süre sonra Mısırlı IŞİD’linin ölüm haberi gelir. Rojda, bir süre sonra da Suriye vatandaşı bir IŞİD’li tarafından satın alınır. Bir süre sonra da Türkiyeli bir IŞİD’liye 200 dolar karşılığında satılır. Rojda da ödemeye tanıklık eder.
Ağır işlerde çalıştırıldı
Rojda bir kez daha ölmek ister ve canına kast eder. Kaldırıldığı tedavi merkezindeyken Türkiyeli IŞİD’li, onu Suriyeli bir IŞİD’liye satar. Suriyeli IŞİD’linin evine götürülür ve ev, temizlik ve diğer ağır işlerde çalıştırılır. IŞİD’li eşi ve çocukları ile kaçak yollarla Türkiye sınırını geçmeye karar verdiğinde Rojda da yanlarındadır.
Göç İdaresi kimlik verdi
Sınırı kaçak yolla geçerler. Bir süre Antep’in bir ilçesinde kalırlar. Suriyeli IŞİD’linin Gaziantep İl Göç İdaresi’ne eş ve üç çocuğu için yaptığı geçici koruma başvurusu kabul edilir, kimlikleri çıkar. Rojda’nın da fotoğrafı çekilir ve Antep’te para karşılığı sahte bir “geçici koruma belgesi” hazırlattırılır. Kimlikler tamamlandıktan sonra Rojda’yla birlikte özel bir araçla Ankara’ya gelir ve Suriyelinin Kazan ilçesi Saray Mahallesi’nde yaşayan akrabalarının yanına yerleşirler.
Rojda, beden ağrıları, yoğun kanama ve kesilmeyen istifraları nedeniyle bakıma muhtaç duruma gelmiştir. Suriyeli IŞİD’li Rojda’yı ailesine satmaya karar verir, sosyal medya uygulaması üzerinden Kanada’ya iltica eden uzak akrabalarına ulaşır. Görüntülü arayarak yakınlarına Rojda’yı gösterir, konuşturur ve eğer isterlerse 8 bin dolar karşılığında kendilerine teslim edebileceğini söyler.
Ankaralı isimler aracı oldu
Kanada’daki Êzidîler, IŞİD’in elindeki Êzidî kadın ve çocukların satın alınmalarında etkin rol olan uluslararası insani yardım kuruluşları ile temasa geçer. Rojda’nın Türkiye’den çıkarılması için Ankara’daki bazı isimlerle temas kurulur. Ankara’daki kişiler, Suriyeli IŞİD’linin irtibatcıları ile temas kurar. Rojda bir gece yarısı Ankara’nın yalıtılmış mahallerinden birinde alıcılara teslim edilir. Rojda’nın durumunun iyi olmaması nedeniyle bir gün ve bir gece geçici önlemlerle sağlık durumu güçlendirilir. Rojda birkaç gün önce yine uluslararası insani yardım kuruluşlarının çabası ile IŞİD’lilerden kurtarılan ve halen rehabilitasyon gören kız kardeşinin bulunduğu ülkeye ulaştırıldı.
ANKARA