CHP Eskişehir Milletvekili Çakırözer, Temmuz ayında 60 gazetecinin hakim karşısına çıktığını, 2 gazeteci hakkında ise, 22 yıl 3 ay hapis cezası istendiğini raporlaştırdı
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Temmuz ayı Basın Özgürlüğü Raporu”nu açıkladı. Rapora göre, onlarca gazeteci Kurban Bayramı’nı cezaevinde karşılarken, 60 gazeteci de bu ay içerisinde hakim karşısına çıktı. 2 gazeteci hakkında ise 22 yıl 3 ay hapis cezasının istendiğine raporda yer verildi.
Gözaltı ve soruşturmalar
Rapora göre, MİT mensubunun cenaze törenini haberleştirdikleri gerekçesiyle tutuklu yargılanan Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç’ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi. Bir gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunuldu, 3 gazeteci hakkında soruşturma açıldı. 2 gazeteci gözaltına alınırken, 3 gazeteci saldırıya uğradı.
Sansür ve cezalar
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Temmuz ayında TELE 1 ve Halk TV’ye 5’er gün yayın durdurma cezası verdi. RTÜK üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp’in mahkemelere yaptıkları itirazlar üzerine cezaların yürütmesi durduruldu.
Raporda, önceki aylarda Cumhuriyet, Birgün ve Sözcü gibi gazetelere ilan ambargosu uygulayan Basın İlan Kurumu’nun, Temmuz ayında da “CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi” başlıklı haber gerekçesiyle Evrensel Gazetesi’ne 5 günlük ilan kesme cezası verdiğini belirtildi.
Raporda, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, Cumhuriyet Gazetesi’ne de aynı konu ile ilgili yayınlanan 3 haber nedeniyle 250 bin liralık tazminat davası açtığı ifade edildi.
Raporda, haberi yazısı nedeniyle gazetecilere yönelik suç duyurusu ve soruşturmaların da devam ettiği kaydedildi. Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil hakkında TBMM Başkanlığı tarafından suç duyurusunda bulunulmasına tepki gösterilen raporda, “Eleştiriye herkesten çok milletin vekilleri olan bizlerin ve TBMM’nin hoşgörülü olması, ders çıkarması gerekir” ifadesine yer verildi.
Haber takibine gözaltı
Raporda, Dersim ve İstanbul’da 3 gazeteci haberleri nedeniyle saldırıya uğradığı, Artı Gerçek’in bir yazarı hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek soruşturma açıldığı belirtildi. Yine, Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş’ın da Meclis önünde baro başkanlarının eylemini takip ettiği sırada gözaltına alındığı bilgisi yer aldı.
‘Yasa çıkmadan sansür başladı’
Raporda, TBMM’de muhalefetin yoğun itirazlarına rağmen yasalaşan sosyal medya yasasına da yer verildi. Öte yandan, OdaTV ve Sendika.org haber sitelerine dönük erişim yasaklarının Temmuz ayında da devam ettiğini belirtildi.
Raporda, devamla şu ifadelere yer verildi: “Bu Türkiye tablosunu değiştirmeliyiz. Bayramlar hepimiz için kucaklaşma, sevgiyi paylaşma, bir arada olma günleridir. Haberi, yazısı, eleştirisi nedeniyle haksız, hukuksuz aylarca yıllarca cezaevinde tutulan gazeteciler, siyasetçiler ve hak savunucuları kısacası düşünce suçluları artık özgür kalmalı. Meclis siyasi tutuklular için en kısa süre içinde yeni bir yargı paketi çıkarmalı.”
ANKARA