Afrika kıtasından baharın gelişiyle göçe başlayan binlerce leylek Bursa’ya geldi
Afrika’dan başladıkları göç sırasında yağmur ve rüzgara yakalanan binlerce leylek Karacabey’de tarlalara inerken, çiftçiler tarladaki işlerini durdurdu. Çiftçilik yapan ve sürdüğü tarlasına konan leylekleri gören çiftçi Serkan Acar, “Biz bu bölgede hayvanları, leylekleri severiz. Her yıl üstümüzden geçiyorlar. Bizim de tarla sürdüğümüz ana denk geldi. Traktörün arkasından giderek sürülen yerdeki solucanları, fareleri topluyorlar. Bizde onlar ürkmesin diye 2 saatte bitireceğimiz işi 5-6 saatte yavaş yavaş yapıyoruz. Leylekler güzel hayvanlar, geldikleri yere neşe getiriyorlar” dedi.
Yaren leylek
Avrupa Leylek Köyleri Birliği’ne üye olan Eskikaraağaç Leylek köyü her yıl olduğu gibi kuşların ilk durağı. Her yıl leylek akınına uğrayan Eskikaraağaç köyü yaklaşık 15 yıl önce Leylek Köy olarak anılmaya başlanırken uzun yıllardır köyde Leylek Şenlikleri düzenleniyor. Uzun yıllardır Eskikaraağaç Mahallesi’nin maskotu olan ve 9 yıldır aynı yuvaya konan ‘Yaren’ adının verildiği leylek 2 yıldır eşiyle birlikte köye geliyor. Yaren leylek, her yıl sabah saatlerinde balıkçı Adem Yılmaz’ın kayığına gelip balıkçıya hem yarenlik yapar hem de balıkçı tarafından beslenir. Leylekler yuvalarına eşlerinden başkasını almaz ve yuva yerinde durduğu sürece ölene kadar her yıl aynı yuvada yaşar. Yaren leylek de her yıl aynı yuvaya gelirken 9 yıldır balıkçı Adem Yılmaz’ı her sabah ziyaret ediyor.
Yaşam alanları yok oluyor
Yaren leylek şanslı leyleklerden birisi. Eskikaraağaç köyünde leyleklerin yuvalanması için altyapı hazırlandı ve leyleklerin en çok ölümüne yol açan enerji hatları yeraltına alındı. Leyleklerin kapitalizmin kırsal alanları da işgal etmesiyle birlikte yaşam alanları her geçen gün daraldı. İnşa edilen elektrik nakil hatlarına konmaya çalışmaları, ormanların ve ağaçların giderek azalmasıyla birlikte direkleri yuvalanmak için seçmek zorunda kalıyor olmaları, leylek ölümlerinin başlıca nedeni. İnanılmaz bir hafızaya sahip olan leylekler, eski çağlardan beri günümüze gelen canlılardan birisidir. Kenya’da bir Miyosen yatağında bulunan 25 milyon yaşındaki leylek fosili de bunun en büyük kanıtı.
EKOLOJİ SERVİSİ