ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından dünyanın bir çok kentinde ırkçılık ve polis şiddeti protesto edildi
ABD’de George Floyd’ın polis tarafından öldürülmesi Almanya, Avusturya, Fransa, İsviçre ve Avustralya’nın bir çok kentinde yapılan eylemlerle protesto edildi. ‘Nefes alamıyorum’ eylemleri ile polis şiddeti ve ırkçılık protesto edildi.
Berlin
Berlin’deki Alexander Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, polis şiddetini ve ırkçılığı protesto etti. Çoğunluğu siyah giysi giyen eylemciler, “Nefes alamıyorum”, “Siyahilerin hayatı önemli”, “Irkçılığa hayır”, “Polis şiddetini durdurun”, “Irkçılık öldürür” ve “Adalet olmadan barış olmaz” yazılı dövizler ile Floyd’un fotoğraflarını taşıdı.
Eylemciler, polisin George Floyd’un ensesine uzun süre diziyle bastırdığı ve nefessiz kaldığı süreye atfen 8 dakika 46 saniye boyunca oturarak sessiz kaldı.
Köln
Almanya’nın Köln kentinde büyük bir kitle Deutzer Werft’te öğlen saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. ANTİFA tarafından düzenlenen eylemde organizatörlerin talebi üzerine bayrak taşınmadı, eyleme katılanlar siyah giyindi. Eyleme Köln, Bonn ve çevresindeki Demokratik Toplum Merkezi ve Kadın Meclisi üyeleri de kendi pankartları ile katıldılar.
Stutgartt
Almanya’nın Stuttgart kentinde de Schlossgarten’da bir araya gelen devrimci örgütler, Floyd’un öldürülmesini protesto etti. DTKM bileşenleri de hazırladığı bildirileri dağıtılarak Hanau’daki ırkçı saldırı ve Türkiye’de Barış Çakan’ın öldürülemesine dikkat çekildi.
Freiburg
Almanya’nın Freiburg kentinde de Amerika’daki ırkçı saldırı ve Türkiye’de Barış Çakan’ın öldürülmesi protesto edildi. Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Jinên Ciwanên Azad aktivisti gençlerin hazırladığı George Floyd ve Barış Çakan pankartı dikkat çekti.
Münih
Almanya’nın Münih kentinde bir araya gelen devrimci örgütler, dünyada birçok ülkede etnik kimliklere yönelik gelişen ırkçılığa karşı “dur” dedi. Almanya’nın, Frankfurt, Hamburg, Dresden, Nürnberg, Düsseldorf kentlerin de birlence kişi alanlara çıktı.
Graz
Avusturya’nın Graz kentinde de ırkçılığa karşı yaklaşık on bin kişinin katıldığı bir eylem düzenlendi. Mariahilferplatz’da düzenlenen eyleme Avusturyalıların yanı sıra Kürdistanlılar da kendi pankart ve dövizleriyle katıldı.
Paris
Fransa’nın başkenti Paris’te ABD’de George Floyd’ın polis tarafından öldürülmesi ile Türkiye’de Barış Çakan’ın katledilmesi ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve HDP Milletvekili Musa Farisoğulları’nın vekilliklerinin düşürülerek tutuklanması protesto edildi. République Meydanında bir araya gelen kitle sloganlarla Strasbourg Kemeri önüne yürüyüş gerçekleştirdi.
Londra
ABD’de George Floyd’ın polis tarafından öldürülmesinin ardından İngiltere’deki ırkçılığa karşı eylemler devam ediyor. Başta Londra olmak üzere birçok kentte eylemler düzenlendi. Londra’da Parlamento Meydanı’nda toplanan onbinlerce kişi ırkçılığı bir kez daha lanetledi.
Zürih
İsviçre’nin Zürih kentinde binlerce kişinin katıldığı eylemde, ABD’de yaşanan ırkçı cinayet vesilesiyle dünya genelinde yaşanan ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı mücadele çağrısı yapıldı. 2018 yılında Lozan kentinde polis kontrolü sırasında polisin attığı tekme ve 6 dakika boyunca dizle göğsüne bastırılması sonucu geçirdiği kalp krizi ve iç kanama sonrasında hayatını kaybeden Nijeryalı Mike Ben Peter olayı hatırlatılarak, İsviçre’de ki ırkçılığa ve polis şiddetine dikkat çekildi.
Basel
İsviçre’nin Basel kentinde George Floyd’un öldürülmesi binlerce kişinin katılımıyla protesto edildi. İGİF, SKB, ZORA ve Young Struggle’ında katıldığı eylemlerde George Floyd’un “I can’t breathe” (Nefes alamıyorum) sözü sık sık yapılan konuşmalarda tekrarlandı.
Melbourne
Avustralya genelinde düzenlenen eylemlerde, hem Avustralya’daki hem de ABD’deki ırkçı ve ayırımcı politikalara tepki gösterildi.
Melbourne’daki Victoria Eyalet Parlamentosu önünde başlayan ve yaklaşık 4 saat süren gösteride yapılan konuşmalarda, Avustralya’da 1991’den bu yana 432 Aborjin’in gözaltında hayatını kaybettiği hatırlatıldı.
Covid-19 tedbirleri kapsamında açık alanlarda 50’den fazla kişinin bir araya gelmesini yasaklayan kurallara rağmen caddeleri dolduran yaklaşık 30 bin kişi, “Nefes alamıyorum” ve “Siyahların yaşamı önemli” şeklinde slogan attı.
DIŞ HABERLER