Çanakkale Kirazlı’da altın madeni ve siyanürle ayrıştırma yapılması için başlatılan projeye ruhsat verildi. Kararın ardından ağaç katliamı yaşanacağı ve ekosistemin zarar göreceği belirtiliyor
Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde yer alan Havran ilçesi sınırlarında ve Kaz Dağları üstünde üretimi süren bakır-altın madeninin yarattığı kirliliğe en büyük katkı Kaz Dağları’nın kuzeyinden geldi. Çanakkale’ye bağlı Kirazlı beldesinde yıllardır hiçbir izne gerek duymadan yapılan ağaç katliamlarıyla boşaltılan alanda altın madeni ve siyanürle ayrıştırma yapılması için işletme ruhsatı verildi. Geçtiğimiz haziran ayında yine Çanakkale’ye bağlı Yenice ilçesinin Çırpılar köyünde inşa edilmek istenen termik santral için ÇED olumlu kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilmişti. Çanakkale’nin tek içme suyu barajı olan Atik Hisar Su Barajı’nı besleyen havza içerisinde yer alan ve halen ÇED’le ilgili mahkeme süreci devam eden “Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Tesisi Projesi” için Çanakkale Valiliği, Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatına (GSMR) imza attı. Bu kararla birlikte bölgede bulunan ağaç katliamına onay verilmiş ve altın madeni işletmeciliği için çalışmaların başlatılmasına izin verilmiş oldu. Milyonlarca ağacın kesileceği bilinen altın madenine ruhsat verilmesi Çanakkale’de şok etkisi yarattı.
Kirlilik artacak
Atik Hisar Barajı Su Toplama Havzası Kirazlı’da Altın ve Gümüş Madenciliği yapılacak alan olan Kirazlı’nın Balaban tepesinde üç maden ruhsatı alanının birleştirilmesiyle oluşan toplam 3 bin 432 hektarlık bir alanda altın ve gümüş madeni arama ruhsatı şirkete verilmişti. Son verilen maden işletme ruhsatı ile birlikte toplam 25 milyon 600 bin ton cevher çıkarılacak. Ayrıca cevher çıkarılacak alan için ilk adımda 613 hektar ormanllık alan ve açık ocak olarak nitelenen siyanür havuzları için 57,68 hektar kullanıma girecek. Tüm bu işlemler sonucunda bu kirliliğe ek olarak milyonlarca ağaç katledilirken, orman ekosisteminde yaşayan binlerce hayvanın yaşam alanı yok edilecek.
Madenin sahibi Alamos Gold
Merkezi Kanada, Toronto’da bulunan şirket 1996’da kuruldu. Şirketin ABD’de işleyen üç altın madeninin yanı sıra Kanada, Meksika, Türkiye ve ABD’de çeşitli arama ve geliştirme projeleri olduğu biliniyor. Şirketin Türkiye’de, Çanakkale’nin Çan ve Bayramiç ilçelerinde Doğu Biga Madencilik, Kuzey Biga Madencilik ve Alamos Eurasia olmak üzere üç ortağı bulunuyor. Kirazlı’da maden işletmeciliğini Alamos Gold’un taşeronu olan Doğu Biga Madencilik yapacak. Doğu Biga Madencilik proje kapsamında 2013 yılından itibaren bölgede ağaç kesimlerine başlamıştı. Kirazlı maden işletmesi açıldığı takdirde, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’na göre 26 bin ton siyanür kullanılacak. Maden işletmesi bölgesinde su, hava ve çevre kirliliği yaratan arsenik ve cıva gibi toplam 40 bin 252 ton zehirli ağır metal ortaya çıkacak.
ÇANAKKALE