Bingöl Valisi Termik Santral yok, kömür sahası ihalesi yapılıyor diye açıklamada bulundu. Ancak ortalama 1500 kcal/kg olan bir kömürün termik santral dışında kullanılamayacak olması Valiyi doğrulamıyor
Bingöl’ün Karlıova İlçesine bağlı Derinçay Havzası Xêlîfan Köyü, doğal su kaynaklarına sahip ve Bingöl’ün içme suyunu karşılayan çok önemli su zengini bir bölge. Bingöl-Erzurum Karayolunda bulunan ve temel geçim kaynağı hayvancılık olan köyde, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü, tarafından geçmişi 36 yıl önceye dayanan termik santrali inşa süreci kömür sahası rödevans anlaşmasıyla başlattı. Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğünün yaptığı duyuruya göre rödövans usulü ile yapılacak olan ihale geçtiğimiz gün gerçekleşirken, ihaleyi alan olup olmadığı veya alan varsa hangi şirket olduğu yönünde bir açıklama henüz yapılmadı.
Köylü yurttaşlar kararlı
Xêlîfan köyünden tarım alanlarını, meraları ve yaylaları yerle bir edecek olan termik santral ve kömür madenine karşı köylü yurttaşlar tepkilerini güçlü bir şekilde ortaya koyuyor. Yurttaşlar, termik santralin yapılması planlanan yerin köye sıfır olan bir tepede bulunduğunu söylüyor. Yurttaşlar, bu santral kurulması halinde ortaya çıkacak kirlilikten sadece Xêlîfan değil, bölgede bulunan Hacılar, Aynik, Sağnis, Çırrık, Kızılağaç köyleriyle birlikte toplam 16 köyün etkileneceğini belirtiyorlar.
Santral için ön adım!
Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Canfidal Boldaş, söz konusu bölgede daha önceden ruhsatlandırma işlemleri tamamlanmış kömür ocağı olduğunu söyledi. Bu işletmenin yaklaşık olarak 10 yıl sonra tekrar işletmeye alınmak istendiğini ifade eden Boldaş, “Edindiğimiz bilgilere göre bu ocakta rezervi bulunan kömür madeni termik santral dışında pek kullanım kalitesine sahip değilmiş. Bu da demek oluyor ki bölgede bir termik santralin ön adımı gerçekleştirilmektedir” sözleri dikkat çekici.
100 koyun kesip temel attılar
Bingöl’ün Karlıova İlçesi’ne bağlı Derinçay Havzası’ı Xêlîfan Köyü’ünde 1981-1983 yılları arasında açık işletme ile 2-3 bin ton kadar üretim yapılmış, ancak kömür kalitesinin düşüklüğü nedeniyle üretim sürdürülememiş. Bu kalitesiz kömürün ancak termik santrallerde değerlendirilebileceği düşünülerek, termik santral için ihale hazırlığına girilmiş ve 1986 yılında 100 koyun kesilerek temeli atılan ‘Karlıova Termik Santrali’ süreci başlatılmasına karşın yapacak kimse çıkmayınca ihale dosyası tozlu raflarda beklemeye alınmış
3 bin 17 hektar alan gasp edilecek
88 milyon 662 bin ton görünür linyit kömür rezervi olduğu iddiasıyla 3 bin 167 hektarlık doğal alana sahip saha ve termik santral için 2006 yılında yeniden ihaleye çıkılmış ancak yine talipli çıkmamıştı. Bu gelişmelerin ardından eski Enerji Bakanı Taner Yıldız 2010 yılında enerji yatırımlarından söz ederken, “Bingöl Karlıova’da 150 MW kurulu gücünde santrallar kurulacak” sözü sonrasında yeni bir adım daha atıldı. 2013 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından yeniden yapılan saha ve santral ihalesini AKSA Enerji kazandı. İhalede verdiği fiyatla birinci sırada yer alan AKSA, sözleşme aşamasında yatırımdan vazgeçtiğini duyurarak çekildi.
Sermayenin organizatörü FKA!
Fırat Kalkınma Ajansı Bingöl Yatırım Destek Ofisi tarafından hazırlanan ‘Derinçay Havzası’nda (Karlıova/Bingöl) Termik Santral Yatırımı Raporu’nda, Santraldaki kömürün, alanda kurulacak bir termik santralin 24 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek seviyede olduğu kaydedilerek şu ifadelere yer verilmişti: “MTA ve EItem TEK sondaj verilerine göre havzadaki kömürün alt ısı değer ortalaması 1211 ile 1683 kcal/kg arasında değişmektedir. Sahadaki rezerv yapılacak bir işletme projesi çerçevesinde kapasitesi belirlenecek bir termik santralın yakıt gereksinimini karşılayabilecek büyüklüktedir. Doğu Anadolu Bölgesinin Afşin – Elbistan’dan sonra en önemli linyit havzası olan Bingöl Karlıova Sahasının, değerlendirmeye alınmamış olması üzücüdür.”
Kömür madeni az mı zararlı!
Bingöl Valiliği Termik Santral kurulmasına karşı güçlü bir tepki ortaya çıkınca bir açıklama yapma gereği duydu. Açıklamada yapılan ihalenin kömür sahası ihalesi olduğu ve termik santral ihalesi yapılmadığını duyururkne, kömür maden ocaklarının yarattığı yıkımı unutuyordu. Valiliğin bu açıklaması yapılan ihalenin kömür saha ihalesi sonrası bu kömürün ne yapılacağı sorusunu gündeme getirdi. Çok düşük kalorideki kömürün konutlarda ya da benzer yapılarda yakıt olarak kullanılmasının mümkün olmadığı yıllar önce yapılan açıklamalarda yer bulurken, bu kömürün ancak termik santrallerde kullanılabileceği belirtiliyordu. Bingöl’e yakın komşu illerde buradan çıkacak kömürü yakabilecek bir termik santral bulunmuyor olması, saha ihalesinin hemen peşinden termik santralin gündeme geleceğini gösteriyor.
Bingöl’de maden tehditleri
Bingöl’de Bakır, kurşun, çinko ve demir madenleri ile diğer birçok maden yataklarının olduğu MTA raporunda yer alıyor. Genç ilçesi, Servi bölgesi, Karlıova, merkez bölgeleri ve diğer bazı bölgelerde 53 milyon ton görünür, 16 milyon ton mümkün demir rezervi, 109 milyon ton fosfat, 60 bin ton kaolen, çimentoda kullanılan 125 milyon ton kireçtaşı, 2 milyon 700 bin ton kil ve 21 bin 600 ton bakır rezervi tespit edilmiş durumda. Ayrıca altın rezervleri için çalışmalar yürütüldüğü biliniyor. Kömür ise Karlıova’da bulunmakta ve eğer müşteri bulabilirlerse doğal yaşam alt üst edilerek bir şirketin ihya olması sağlanacak.
Talepte azalma yaşanıyor
AKP iktidarının MTA ve özel şirketlerce yapılan binlerce sondajın verileri iktidar tarafından kurulan kurumlar eliyle tüm dünyaya pazarlandı. Madencilik yatırımlarının artırılması için yabancı yatırımcılara yönelik İngilizce ve Çince ‘Maden Yatırım Rehberi’ hazırlandı. Yayınlanan bu rehberler eliyle uluslararası maden şirketleri için Türkiye coğrafyasındaki maden rezervleri ve yer bilgilerinin erişime açılmasıyla birlikte talep toplama işlemi hızlandırıldı. Son 3 yıldır oluşturulan taleplerle birçok doğal yaşam alanı maden şirketlerine satıldı.Ancak son dönem ilgi ve alakada bir azalma ve duraklamalar yaşandığı izleniyor.
EKOLOJİ SERVİSİ