Enerji ihtiyacı yalanı ile girişilen HES’lere 2 adet daha eklemek için harekete geçildi. Karlıova Göynük çayı ile Pervari ilçe sınırları içindeki Temizçeşme Dere üzerine HES kurulacağı duyuruldu
Kürt kentlerinde irili ufaklı baraj ve HES sayısı yüzlere ulaşırken, inşa edilen HES’ler de elektrik ihtiyacının karşılanacağı belirtiliyor. Diğer yandan devasa büyüklükteki barajlarda ise hem enerji üretildiği hem de tarımsal üretim için su tutulduğu söyleniyor. Bilmem kaç evin elektriğinin karşılanacağı, bilmem kaç bin hektar tarım arazisinin sulanacağı iddialarıyla bölge halkı üzerinde rıza üretiliyor. Halk kendi çıkarına sandığı bu adımları desteklerken kısa süre sonra büyük bir yalanla yüzyüze kalıyor. Halk ücretini ödeyemediği elektrik bedeli yüzünden elektriksiz kalırken, çiftçide aynı nedenle hem elektriksiz hem de susuz kalıyor. GAP kapsamında inşa edilen barajlardan tarım arazilerinin büyük bölümlerine su taşınmazken, halk yeraltı suyuna mahkum edilip bölgede elektrik satan DEDAŞ’ın oyuncağı haline geliyor.
Karlıova HES işgalinde
Bingöl Karlıova Göynük Çayı üzerinde SAF-1 adlı bir adet HES kurulmuş ve çalışıyor. Aynı şirketin SAF-2 ve SAF-3 adlı henüz inşa edilmemiş HES projeleri daha var. Ayrıca planlanan Bingöl 2 HES ve ön lisansı alınmış Bingöl HES projesi bulunmakta. Bu HES’lere bir adte daha HES eklenecek. Göynük Elektrik adlı şirket Göynük çayı üzerinde 22 MW kapasiteli HES inşasına hazırlanıyor. Derinçay HES adıyla inşa edilmek istenen HES’in regülatör yeri yakınlarında birer adet Kırma-Eleme Tesisi ve Beton Santrali kurulacak. Göynük Çayı üzerinde 1437.30 mt talveg kotunda Derinçay Regülatörü ile toplanan su 4.944 mt uzunluğundaki iletim kanalı ve 1.375 mt uzunluğundaki iletim tünelinden oluşan iletim hattıyla, yükleme havuzuna iletilecek. Yükleme havuzundan sonra 162 mt uzunluğundaki cebri boru ile 1357 mt kuyruksuyu kotunda bulunan santral binasına taşınacak suyla enerji üretimi yapılacak.
Hiçbir katkısı olmayacak HES
2 yıl içerisinde tamamlanmasının planlandığı belirtilen santralin ömrü 50 yıl olarak öngörüldüğü ve Derinçay HES ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde elektrik enerjisi ihtiyacının bir kısmının karşılanacağı iddia ediliyor. Türkiye’de 100 bin MW’ı aşan bir enerji üretim kapasitesi var. Bu güç enterkontekte sistem ile Türkiye coğrafyasının tamamında bir birine bağlı biçimde elektriğin dağıtımı yapılıyor. Diğer yanda 100 bin MW gücün ancak üçte biri kullanılırken, Göynük çayı üzerine inşa edilecek 22 MW’lık HES’in ne bölgeye ne de iddia ettikleri gibi Yukarı Fırat’a da hiçbir katkısı yok. Bu HES’lere alım garantisi veren iktidar bu şirketler enerji üretmese bile kapasiteleri kadar üretebilecekleri elektriğin parası bu şirketlere ödenirken nasıl bir ilişki ile bu HES’leri inşa ettikleri konusunda birçok soru işaretleri cevabını arıyor.
Pervari Temizçeşme Dere
Siirt Pervari’de Botan çayı üzerinde Çetin Barajı-HES ve Alkumru Barajı-HES adlı devasa büyüklükte barajlarla birlikte toplam çalışan 5 adet HES var. Geçtiğimiz günlerde yapılan duyuruda Pervari ilçesi sınırları içindeki Botan çayına akan Temizçeşme Dere üzerinde yaklaşık 7 MW kapasiteli Kırgeçit Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurulacağı belirtildi. SMS Yatırım Elektrik Üretim AŞ tarafından yapılmak istenen HES’in proje kapsamında Temizçeşme Deresi’nin 998,50 m. talveg kotunda bulunan regülatör yapısından alınan sular 873 metre kuyruksuyu kotunda bulunan santral binasına ulaştırılacak ve burada türbinlenerek enerji üretimi yapılacak.
EKOLOJİ SERVİSİ