ABD’nin saygın gazetecilerinden Seymour Hersh, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay verme kararına dair çarpıcı bir iddia ortaya attı: Kamuoyuna F-16 açıklaması yapıldı ama gizli görüşmede IMF kredisi sözü verildi
Pulitzer Ödüllü ABD’li gazeteci Seymour Hersh, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliği önündeki vetosunu kaldırma kararının arkasındaki sebeplerden birinin, “ABD Başkanı Joe Biden’dan aldığı IMF yardımı sözü” olduğunu ileri sürdü. Hersh, Biden’ın Erdoğan’a 11-13 milyar dolarlık IMF kredisi vaat ettiğini yazdı.
‘Biden istediğini aldı’
ABD’de Watergate skandalını ortaya çıkaran gazetecilerden biri olan Hersh, Substack sitesindeki makalesinde yer alan iddiayı bir hükümet yetkilisine dayandırdı. Hersh, ABD’de 2024 seçimleri öncesinde Demokratların gergin olduğunu belirterek başladığı makalesinde, Biden’ın NATO zirvesinde İsveç konusunda “Erdoğan’ın tavrını bir şekilde tersine döndürerek ve Vladimir Putin’i reddetmesini sağlayarak istediğini aldığını” yazdı.
Gerçek F-16 hikayesinden farklı
“Biden’ın itibarını kurtaran başarılı hamlesi konusunda kamuoyuna anlatılan hikâye, Amerikan F-16 bombardıman uçaklarının Türkiye’ye satışının kabul edildiği yönündeydi” diyen Hersh, şöyle devam etti: “Bana Erdoğan’ın dönüşü konusunda farklı, gizli bir hikaye anlatıldı: Biden, Uluslararası Para Fonu tarafından Türkiye’ye çok ihtiyaç duyduğu 11-13 milyar dolarlık kredinin sağlanacağı sözü verdi.”
ABD’li gazeteci bu iddiasını, söz konusu görüşme hakkında doğrudan bilgisi olduğunu belirttiği bir yetkiliye dayandırdı. Buna göre yetkili, “Biden’ın bir zafer kazanması gerekiyordu ve Türkiye de akut bir mali stres altında” dedi. Yetkili, “Erdoğan açısından -Biden’ın da himayesinde- tünelin ucundaki ışığı nihayet görmekten, NATO ve Batı Avrupa ile durumunun daha iyi olacağının farkına varmaktan daha iyi ne olabilir?” ifadelerini kullandı.
‘Rüşvet’ dedi
Hersh makalesinde, Biden’ın Erdoğan’a pazar günü NATO zirvesi için Avrupa’ya uçarken telefon ettiğine dair New York Times haberine de değindi. Bu haberde Biden’ın “Putin’in tam da istemediği şeyle, yani daha da genişlemiş, daha direkt bir NATO ittifakıyla karşılaşacağını” söylemek istediği belirtiliyordu. Hersh ise IMF iddiasına atıfla, NYT haberi hakkında “Rüşvetten söz edilmiyordu” dedi.
Kaynak: ArtıGerçek