Türkiye’nin en büyük tatlı su gölleri arasında olan Beyşehir Gölü kurumaya başlarken, göl kenarındaki 188 hektarlık alan imara açılıyor. Diğer yandan 1000 Mw’lık HES ise gölü yok edecek en büyük tehdit
Konya ve Isparta sınırları içinde kalan 650 kilometrekare alana sahip Beyşehir Gölü’nde 188 hektar kıyı alanının turizm bölgesi yapılacağı duyuruldu. Gölün Karaburun mevkisine; plaj, marina, kamping alanı, bungalovlar ve çadır kamplı tesisler yapılacak. Projeyle ilgili açıklama yapan Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, ‘’Beyşehir Karaburun’da 188 hektarlık projenin animasyonunu sosyal medya yoluyla vatandaşımıza izlettik. Görüşlerini aldık. Beyşehir, Konya için deniz niteliğindedir. Bu projeyle Konya’mızın, İç Anadolu’nun yazlığı olacak bir yer hazırlıyoruz. Bu sene plaj, karavan ve günü birlik kamping alanını çözeceğiz. Manzaraya hakim bir yerde kademeli bir biçimde bungalovlar yerleştireceğiz. Buraya gelen vatandaşın hem kendini dinleyeceğiz, hem yüce Mevla’nın bu verdiği cömert güzellikleri yerinde yaşayacağı bir manzarayla güzel tatiller yapmalarını sağlayacağız” dedi.
Manzara ne olacak?
Kurumaya başlayan Beyşehir Gölü’nü korumak hayati özellikte bir zorunlulukken Belediye Başkanı’nın göl çevresini imara açarak gölün suyuyla değil rantıyla ilgili olduğunu ortaya koydu. Normalden 84 Km2 suyunu kaybetmiş olan Beyşehir Gölü sularından yararlanılarak HES yapılmak istenmesi yakın gelecekte bölgenin yaşanmaz bir yer halini alacağına işaret etmekte. Geçtiğimiz günlerde Çinli Gezhouba Group, KAF Teknik Yapı ve General Elektrik işbirliğiyle Isparta’da Eğirdir Gölü için projelendirilen 1000 megavatlık Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Santrali’nin (PHES) inşaatına Ocak 2022’de başlanacağı açıklanmıştı. Hasankeyf gibi tarihi bir kenti yok eden Ilısu Barajı’nın kapasitesinin 1200 MW olduğunu düşündüğünüzde PHES için oluşturulacak ‘havuzun’ kapasitesi de hepimize bir fikir vermektedir. Eğridir Gölü PHES için oluşturulacak ‘havuzdan’ 175m3/sn su çekekecek. Belediye Başkanı’nın HES’e yönelik hiçbir açıklama yapmamış olmasının nedeni gölün bakir alanını imara açmasından anlaşılabiliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ